VS: drie doden bij schietpartij in abortuscentrum

27/11/15 om 23:11 - Bijgewerkt op 28/11/15 om 04:31

In een centrum van Planned Parenthood in Colorado Springs heeft een schutter zich ruim 5 uur verschanst. Hij beschoot zowel politie als aanwezigen, en maakte 3 dodelijke slachtoffers. Uiteindelijk gaf hij zich over. Planned Parenthood organiseert abortussen in de VS, en is daarom soms het doelwit van aanslagen. Over de motieven van de schutter is nog niets bekend.

VS: drie doden bij schietpartij in abortuscentrum

De arrestant wordt afgevoerd © REUTERS

Vanaf even voor 20 uur Belgische tijd werden schoten gemeld in Colorado Springs. Een man beschoot eerst de veiligheidsagenten van een vestiging van Planned Parenthood, drong naar binnen, beschoot aanwezigen, verschanste zich, en begon vanuit het gebouw de politie te beschieten.

Volgens een politiewoordvoerster kwamen drie mensen om het leven, twee burgers en een politieagent. Er vielen ook 9 gewonden. Over de ernst van de verwondingen is geen informatie verstrekt, maar de gewonden verkeren niet in levensgevaar. Over de identiteit van de slachtoffers, of de plaats waar ze werden neergeschoten, is niets bekendgemaakt.

De burgemeester van Colorado Springs noemde het "een tragische verlies aan levens".

Iets voor 01 uur in de Belgische nacht is de schutter met de handen in de hoogte naar buiten gekomen. Hij werd gearresteerd en weggevoerd.

Daarmee kwam een einde aan een gespannen confrontatie, waarbij honderden in de buurt, onder meer 150 bezoekers in supermarkt King Soopers, vijf uur lang hun locatie niet konden verlaten omdat de schutter ook passanten onder vuur nam.

Er was volgens de woordvoerster van de politie tot kort voor zijn overgave geen verbaal contact met de man. Daarna was kortstondig door agenten op hem ingepraat en gaf hij zich over.

De schutter, die omschreven wordt als "wit" en "met een baard", bracht voorwerpen en tassen in het gebouw, en gevreesd werd dat hij explosieven had aangebracht,. Dat maakte dat de politiediensten het gebouw heel behoedzaam doorzochten.

Een aantal aanwezigen werden tijdens een sneeuwbui uit het gebouw geëvacueerd

Een aantal aanwezigen werden tijdens een sneeuwbui uit het gebouw geëvacueerd © REUTERS

Planned Parenthood is de organisatie die seksuele voorlichting voorziet, voorbehoedsmiddelen verstrekt, vooral aan mensen met lage inkomens, en actie voert tegen seksueel overdraagbare ziektes. Maar de organisatie wordt in de VS vooral geassocieerd met abortus, wat tot grote tegenkanting en zelfs haat leidt bij conservatieve en streng-christelijke groepen. Colorado Springs is bij uitstek een conservatieve stad, waar anti-abortusgroepen enige aanhang vinden.

In het verleden zijn soms dodelijke aanvallen tegen of aanslagen op vestigingen van Planned Parenthood gebeurd, en tegen dokters die abortussen uitvoeren. Recenter werden vestigingen van PP het doelwit van brandstichters.

Evacuatie uit Planned Parenthood

Evacuatie uit Planned Parenthood © Twitter

Heet hangijzer

Planned Parenthood is politiek een heet hangijzer in de VS. Eerder dit jaar bracht een anti-abortusgroep heimelijk opgenomen video's uit (die bewerkt werden) die moesten aantonen dat Planned Parenthood delen van foetussen zou verkocht (de betaling dient volgens PP om kosten van onder meer transport te dekken, het materiaal wordt in onderzoekslabo's gebruikt). Daarop voerden Republikeinen in het parlement een campagne om de overheidssubsidies van de organisatie (500 miljoen dollar) af te nemen. Sommige hardline Republikeinen wilden hiervoor het land lamleggen, en de begroting tegenhouden. Dat lukte niet, onder meer omdat John Boehner in september ontslag nam als speaker van het Huis van Afgevaardigden, en als ontslagnemend speaker een begroting wist door te drukken.

De binnenlandse veiligheidsdienst FBI had in september gewaarschuwd voor toegenomen terreurdreiging tegen PP. De centra willen zelf liever niet te veel aandacht op zich vestigen, en niet al te forse of zichtbare beveiliging installeren, omdat ze een zo groot mogelijke discretie voor hun patiënten nastreven. Aan de vestiging in Colorado Springs waren nochtans veiligheidsagenten voorzien.

Over de identiteit van de schutter en zijn motieven heeft de politie nog niets bekendgemaakt.

Onze partners