VS-begrotingscrisis: Partijen beginnen te praten, maar weten niet waarover

Washington is grotendeels dicht vanwege de government shutdown. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Een oplossing voor de begrotingscrisis in Washington is er nog niet, maar op zijn minst wordt er gepraat. Barack Obama spreekt deze week vertegenwoordigers van beide partijen. Terwijl die aftasten, tikt de klok verder.

Met nog precies een week te gaan voor de Amerikaanse regering de limiet op de staatschuld overschrijdt, met een potentieel desastreuze internationale crisis tot gevolg, ontvangt Obama woensdag Republikeinen en Democraten uit beide huizen van het Amerikaanse parlement. Tot nog toe wordt er niet onderhandeld over de dubbele crisis zelf (het schudplafond en de sluiting van de overheid), maar vooral over onder welke voorwaarden er eventueel daadwerkelijk onderhandeld kán worden.

Nadat de partijen elkaar de afgelopen dagen geen duimbreed toegaven, lijkt de zaak nu toch een beetje in beweging te kunnen komen, als is het millimeterwerk.

De Democraten geven aan dat ze nu toch willen nadenken over een kort overbruggingskrediet op de begroting, zodat de federale overheid weer open kan. Vervolgens zou er tijd zijn om over een breder begrotingsakkoord te praten. Hoe lang ze daarvoor tijd willen maken, is niet bekend.

Op een kortdurende verhoging van het schuldplafond zijn de Democraten minder happig, al zitten ze in een lastige positie. Als ze blijven weigeren om daarover te onderhandelen tot de Republikeinen al hun bijkomende eisen opgeven, kunnen ze zelf met de zwarte piet blijven zitten. Aan de ander kant: als ze een kleine verhoging van de schuldlimiet toelaten, is de kans groot dat de huidige crisis zich over een paar maanden gewoon weer herhaalt.

Zure reacties

De Republikeinen zijn het er aan de andere kant over eens dat ze ‘iets’ uit deze crisis moeten halen, al beraden ze zich nog over wat dat moet zijn. Hun oorspronkelijke stelling was dat ze de overheid alleen weer willen openen en het schuldplafond verhogen als president Obama een deel van zijn ziektewet ontmantelt. Ondertussen is echter duidelijk dat Obama niet van zin is om zijn grootste politieke verwezenlijking te ondergraven.

In een opiniestuk in The Wall Street Journal stelde Paul Ryan, de Republikeinse kandidaat-vicepresident in 2012 en een van de vooraanstaande partij-ideologen in het Huis van Afgevaardigden, dat een oplossing mogelijk is als Obama wil onderhandelen over de belastingen en besparingen in de sociale uitkeringen. Over ‘Obamacare’ repte hij echter met geen woord meer.

Dat kwam Ryan te staan op zoveel zure reacties uit de Tea party-vleugel van de partij dat hij zijn opinie dezelfde dag alweer moest bijstellen. Obamacare blijft wel degelijk op tafel liggen, stelt hij nu.

Onrust stijgt

Op de financiële markten stijgt de onrust. Als het VS-schuldplafond niet voor 17 oktober verhoogd wordt, kan Amerika zijn obligaties niet meer afbetalen en volgt een financiële crisis met onbekende, maar zo goed als zeker zeer ernstige gevolgen.

Een aantal zakenbelangen die doorgaans achter de Republikeinen staan, waaronder de kamer van Koophandel en de Nationale Federatie van Kleinhandelaars, dringen er dan ook op aan dat de partij een verhoging van het schuldplafond niet langer in de weg staat en de overheid weer opent.

Ondertussen beginnen de gevolgen van de government shutdown zich steeds meer te laten voelen. Woensdag raakte onder meer bekend dat de families van enkele militairen die recent sneuvelden in Afghanistan vanwege de shutdown geen vergoeding krijgen voor de dood van hun naasten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content