VS: 7 manieren waarop de Republikeinen Obamacare saboteren

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Over luttele maanden gaat in de VS ‘Obamacare’, die nieuwe ziektewet van de president, helemaal in voege. De Republikeinen halen nog één keer alles uit de kast om dat ter elfder ure te verhinderen.

Voor Barack Obama is de ziektewet zijn grootste politieke verwezenlijking, maar rechts Amerika vindt hem het begin van het communisme. Een groot deel van de Affordable Care Act, zoals Obamacare officieel heet, is overigens nu al van kracht. Daaronder: gratis preventieve zorg en het recht voor jongeren om tot hun 26ste gedekt te blijven door de ziekteverzekering van hun ouders.

Dit najaar wordt echter ook het sluitstuk van Obamacare van kracht. Vanaf oktober gaan de ‘healthcare exchanges’ open. Dat zijn online-beurzen waar individuele burgers ziektepolissen kunnen vergelijken en aankopen. Vanaf 1 januari is in principe elke Amerikaan op straffe van boete verplicht om er een polis op na te houden. Dan hebben voor het eerst zo goed als alle Amerikanen ziekteverzekering.

De Republikeinen hebben drie grote kansen gehad om dat alles te voorkomen: in 2010, toen de wet door het Amerikaanse Congres goedgekeurd werd, tijdens een rechtszaak voor het Hooggerechtshof en bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Telkens moeten ze het onderspit delven. Maar dat wil niet zeggen dat ze opgeven. Op een zucht van de finish gebruiken ze nog steeds allerlei tactieken om de nieuwe ziektewet te kelderen. Een overzicht:

1. Propaganda: FreedomWorks, een door de steenrijke, ultraconservatieve gebroeders Koch gesponsorde pro-Republikeinse actiegroep, roept mensen om op uit protest tegen de nieuwe ziektewet hun Obamacare-kaart te verbranden. Goed gezien, alleen bestaat er niet zo’n kaart. FreedomWorks ontwierp er dan maar zelf één. Die kunnen mensen downloaden en uitprinten, zodat ze er dan bij wijze van politiek theater de fik in kunnen steken.

Het plan om namaakkaarten te verbranden wordt her en der in de VS op gegniffel onthaald, maar het geeft maar aan dat de propagandaoorlog met de finish in zicht volop doorgaat.

2. Desinformatie: “Obamacare wordt geweldig”, roepen de Democraten. “Niet waar”, protesteren de Republikeinen, “het wordt een ramp.” Om dat aan te tonen, kwamen ze in de staat Indiana op de proppen met cijfers die aantonen dat mensen hun ziektepremies met 72 procent zouden zien stijgen vanwege Obamacare. Al snel rekenden oplettende journalisten uit dat daarbij creatief omgesprongen was met de cijfers. Zo werd er alleen maar rekening gehouden met de allerduurste private polissen. Dat mensen met lage inkomens subsidies zullen krijgen om de aankoop van een polis op de private markt te betalen, werd gemakshalve even vergeten. In een aantal andere staten met Republikeinse besturen kwamen gelijkaardige gemanipuleerde cijfers boven.

3. Stemmen, stemmen en nog eens stemmen: De Republikeinen gebruikten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden (de Amerikaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers) vlak voor het aan de gang zijnde parlementaire zomerreces om voor de veertigste keer voor de afschaffing van Obamacare te stemmen. Net zoals de voorgaande 39 keer wisten ze dat dat compleet nutteloos was. In het bijzonder onwaarschijnlijke geval dat die afschaffing door de Senaat zou raken (waar de Democraten in de meerderheid zijn), zou Obama sowieso zijn veto gebruiken.

Met al die stemmingen zaaien ze echter wel verwarring. Je wekt er namelijk de indruk mee dat Obamacare nog geen definitief gedane zaak is. Peilingen tonen aan dat een aanzienlijk deel van het Amerikaanse publiek niet weet dat Obamacare nu al van kracht is en dat een ander deel gelooft dat het al afgeschaft is.

4. Obstructie: Dat je de hele wet niet kan afschaffen, betekent niet dat je de uitvoering niet kan bemoeilijken. Bijvoorbeeld door budgetten te blokkeren of in het parlement verbeteringen aan de wet tegen te houden. Dat doen de Republikeinen dan ook volop.

5. Tegenstribbelen in de deelstaten: Een groot deel van Obamacare moet uitgevoerd worden door de deelstaten. Heel wat staten die door Republikeinse bestuurd worden, weigeren dat te doen. Zo weigeren ze bijvoorbeeld om de online-verzekeringsbeurzen op te zetten. Of ze slaan het geld af dat de federale regering hen gratis ter beschikking stelt voor de uitbreiding van Medicaid, de openbare ziekteverzekering voor de armen. Dat dat in het eerste geval hinderlijk is voor burgers die op zoek moeten naar ziekteverzekering en in het tweede geval slecht voor de gezondheid van mensen die Medicaid nodig hebben, is van ondergeschikt belang.

6. Individuele burgers manipuleren: FreedomWorks moedigde mensen niet alleen aan om hun onbestaande Obamacare-kaart te verbranden, maar ook om te weigeren om zichzelf te laten verzekeren. Volgens FreedomWorks zal Obamacare vanzelf instorten als mensen niet meebetalen aan het systeem. Resultaat is natuurlijk wel dat mensen die daar gehoor aan geven zonder ziekteverzekering dreigen te blijven zitten.

Feit is: Obamacare is nieuw en ingewikkeld en heel wat Amerikanen en weten nog steeds niet waar ze nu eigenlijk aan toe zijn. In de VS bestaat een bloeiende cultuur van politiek dienstbetoon, maar burgers die bij hun Republikeinse volksvertegenwoordigers aankloppen voor uitleg, krijgen meestal nul op het rekest. Die laatsten zijn namelijk niet van plan om van de nieuwe ziektewet een succes te helpen maken door aan hun kiezers uit te leggen hoe hij werkt.

7. Chantage: De grote bom onder Obamacare is dat de Republikeinen de komende maanden twee kansen hebben om het hele land te gijzelen. De eerste komt er in september, wanneer het parlement fondsen moet vrijmaken om de overheid verder te laten draaien in afwachting van een nieuwe begroting. De tweede komt er later op het jaar, wanneer het schuldplafond (de wettelijke bovengrens op de staatsschuld) verhoogd moet worden.

De Republikeinse hardliners dreigen ermee om telkens ‘nee’ te stemmen tenzij Obamacare alsnog wordt afgevoerd. In het eerste geval zou dat leiden tot een zogenaamde ‘goverment shutdown’, een gedwongen sluiting van de federale overheid, met alle ongemakken voor de bevolking van dien. In het tweede geval zou het betekenen dat de VS geen geld meer heeft om haar schulden te betalen. In beide gevallen zou dat bijzonder nare gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie – en, bij uitbreiding, voor de hele wereldeconomie.

Het belooft dus een hete herfst te worden in Washington. Binnen de Republikeinse partij zijn er ook volop stemmen te horen die het onwijs vinden om met een goverment shutdown of een schuldencrisis te dreigen. Zij vrezen dat de kiezer de Republikeinse partij daarvoor zal afstraffen bij de tussentijdse parlementsverkiezingen van volgend jaar en de presidentsverkiezingen van 2016.

Daar rekenen ook de Democraten op. Dat zij Obamacare zouden laten vallen, is onwaarschijnlijk. Als ze de herfst doorkomen zonder kleerscheuren en de ziektewet volgend jaar op kruissnelheid komt, rekenen de Democraten er sowieso op dat het een doorslaand succes wordt waar de gemiddelde Amerikaan zoveel profijt bij heeft dat hij er nooit meer vanaf wil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content