VS: 11 staten spannen rechtszaak aan tegen transgender regels van Obama

Een teken van protest tegen de wetgeving in South Carolina: een bord aan een toilet in Durham verwelkomt transgenders © REUTERS

Elf Amerikaanse staten hebben een rechtszaak aangespannen tegen de richtlijn van het Witte Huis waarin staat dat studenten en leerlingen het recht moeten hebben om op school de toiletten te gebruiken die overeenkomen met hun genderidentiteit.

De staten noemen de verplichting “een enorm sociaal experiment” en stellen dat de Obama-administratie met dergelijke verplichting de grondwet schendt.

Texas neemt het voortouw in het proces. Gouverneur Greg Abbott, een Republikein, verklaarde dat Barack Obama “geen koning is” en dat dergelijke regeling op staatsniveau moet gebeuren. De Texaanse minister van Justitie, Ken Paxton, zei dat Obama met dreigementen “scholen in Texas wilde overhalen om mannen toegang te geven tot meisjestoiletten”.

De nieuwe federale richtlijnen kwamen er nadat North Carolina de veelbesproken “toiletwet” goedkeurde, die transgenders verplicht de openbare toiletten te gebruiken die overeenkomen met het geslacht dat op hun geboorteakte staat, en dus niet van het geslacht dat overeenkomt met hun genderidentiteit. De wet heeft al geleid tot een storm aan kritiek, en verschillende beroemdheden, bedrijven en organisaties hebben al beslist om de staat links te laten liggen. Daarenboven besliste het Amerikaanse ministerie van Justitie begin mei dat de wet de mensenrechten schaadt.

Voorstanders van de wet in South Carolina vrezen onder meer dat vrouwen en kinderen zullen worden aangevallen door mannen die zich voordoen als transgenders, en die de wettelijke bescherming als dekmantel zouden gebruiken. Tegenstanders stellen dat er in het verleden nooit problemen zijn geweest met transgenders, en dat het onmogelijk te controleren is wat het geboortegeslacht is van iemand die naar het toilet gaat.

Subsidies

Het Witte Huis heeft ermee gedreigd dat de staten die de richtlijn voor scholen niet volgen hun federale subsidies voor het onderwijs kunnen verliezen. Het baseert zich daarvoor op een wet uit 1972 die overheidssubsidies verbiedt aan onderwijsinstellingen die seksueel discriminerende schoolbepalingen hebben. Zo zou Texas, een van elf conservatieve staten die de klacht indiende, tot 10 miljard dollar verliezen. In North Carolina zou het volgens experts gaan om 4,8 miljard. Naast Texas, stappen Alabama, Arizona, Georgia, Louisiana, Maine, Oklahoma, Tennessee, Utah, West Virginia en Wisconsin naar de rechter. In de klacht beschuldigen de staten de overheid ervan haar bevoegdheden te overschrijden door zich te moeien met zaken die door het Congres of door de individuele staten moeten worden beslist.

Eerder diende North Carolina al een klacht in tegen de regering nadat die eiste om de toiletwet aan te passen. In haar proces argumenteert North Carolina onder meer dat het federaal ministerie van Justitie de wetgeving tegen seksuele discriminatie te breed interpreteert.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content