Vrouwen trotseren rijverbod in Saoedi-Arabië

26/10/13 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:17

Uit protest tegen het rijverbod hebben een aantal vrouwen in Saoedi-Arabië met de auto door de stad gereden en filmpjes daarvan op YouTube gepost.

Vrouwen trotseren rijverbod in Saoedi-Arabië

Vrouwen trotseren het rijverbod in Saoedi-Arabië © IMAGEGLOBE

In Saoedi-Arabië hebben enkele vrouwen zaterdag ostentatief tegen het voor hen geldende rijverbod geprotesteerd. Op YouTube postten ze filmpjes waarbij ze tonen hoe ze achter het stuur van hun wagen door steden in het land rijden.

Een groep activistes heeft tot de campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid opgeroepen. Over arrestaties is voorlopig niks bekend. De autoriteiten hadden nochtans aangekondigd dat ze hard zouden optreden tegen inbreuken op het rijverbod. Ook het posten van filmpjes op het internet, die de campagne tegen het rijverbod ondersteunen, zal streng worden bestraft, luidde het.

Saoedi-Arabië is het enige land ter wereld waar de grondwet het aan vrouwen verbiedt met de auto te rijden. Dat geldt ook voor het toenemende aantal vrouwen die in het buitenland hun rijbewijs hebben behaald.

De conservatieve islamitische clerus heeft zich al uitgebroken tegen elke versoepeling van het rijverbod voor vrouwen. In Saoedi-Arabië is de staatsreligie het wahabisme, een bijzonder dogmatische variant van de soennitische islam. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners