'Vrouwen in India lopen gevaar nog voor ze geboren worden'

23/04/13 om 13:25 - Bijgewerkt om 13:25

India vraagt zich af waarom er vier maanden na de dodelijke groepsverkrachting in New Delhi nog steeds niets veranderd is voor vrouwen in India.

'Vrouwen in India lopen gevaar nog voor ze geboren worden'

© Reuters

De groepsverkrachting door zeven mannen op een bus en de daaropvolgende dood van een 23-jarige studente lokte enkele maanden geleden nationale en internationale verontwaardiging uit over de behandeling van vrouwen in India. Maar veel lijkt dat protest nog niet te hebben uitgehaald, want vorige week stond het land opnieuw in rep en roer na de ontvoering en verkrachting van een amper 5-jarig meisje.

Volgens de autoriteiten werd het meisje ontvoerd en opgesloten in een huis waar ze herhaaldelijk verkracht werd. Drie dagen na haar ontvoering werd het kind half bewusteloos teruggevonden. De directeur van het behandelende ziekenhuis sprak van een 'barbaarse seksuele misdaad'. Verschillende voorwerpen werden uit het lichaam van het meisje gehaald, waaronder stukjes kaars en een klein flesje. Twee mannen zijn opgepakt.

Ook de politie ligt opnieuw onder vuur in deze zaak: volgens bepaalde Indiase media zouden agenten de familie van het slachtoffer 2.000 roepie, zo'n 26 euro, geboden hebben om geen ophef te maken over de zaak. De politie is een intern onderzoek gestart.

De nieuwe zaak doet opnieuw de gemoederen oplaaien in de straten van New Delhi. Misnoegde burgers hielden borden op met 'Genoeg is genoeg' en wuifden met geld naar de politieagenten, verwijzend naar de beschuldigingen van corruptie.

Strengere anti-verkrachtingswetten
'De situatie is niet verbeterd', zegt Bhagyashri Dengle, de directrice van de organisatie Plan India, die hulp biedt aan arme kinderen, aan CNN. 'De politie kan nog steeds doen wat ze wil.'

Nochtans voerde de overheid na de groepsverkrachting van de studente in december in New Delhi strengere anti-verkrachtingswetten in zoals de doodstraf voor recidivisten en een gevangenisstraf voor zuuraanvallen, mensenhandel en stalking.

Ondanks de maatregelen hebben de vrouwen nog steeds schrik. Uit een onderzoek blijkt dat 95 procent van de vrouwen in New Delhi zich onveilig voelen op openbare plaatsen. Het onderzoek werd nog voor de groepsverkrachting van de studente in december uitgevoerd bij 2.001 vrouwen en 1.003 mannen. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat drie op vier mannen akkoord gaan met de uitspraak dat 'vrouwen verkrachtingen uitlokken door de manier waarop ze gekleed gaan'. Twee op vijf mannen gaan gedeeltelijk of volledig akkoord met de stelling 'vrouwen die 's nachts de straat op gaan verdienen het om verkracht te worden'. Meer dan helft van de mannen gaf tot slot toe dat ze in Delhi al een vrouw seksueel hebben lastig gevallen op een openbare plaats.

Kinderen meest kwetsbaar
Kinderen zijn nog het meest kwetsbaar. Volgens het Aziatische Centrum voor Mensenrechten is het aantal kinderverkrachtingen in India gestegen van 2.113 gevallen in 2001 naar 7.112 in 2011. Veel meisjes hebben schrik om van en naar school te wandelen omdat ze door mannen geplaagd worden.

'Vrouwen lopen zelfs gevaar nog voor ze geboren worden', stelt Ruchira Gupta, de oprichtster van de vrouwenorganisatie ApneAap. Zo worden in India nog steeds illegale geslachtsgerelateerde abortussen uitgevoerd waardoor er in India volgens de laatste gegevens 940 vrouwen voor 1.000 mannen zijn.

'Wanneer een meisje de geboorte al overleeft, krijgt ze vaak minder eten dan haar broers, wordt ze vroeger van school gehaald om thuis mee te helpen of om te trouwen', zegt Gupta aan CNN. 'De meisjes krijgen al kinderen nog voor hun lichaam volgroeid is en sterven bijgevolg in het kraambed of ze worden het slachtoffer van mensenhandel.'

'Er is veel woede, frustratie en introspectie', zegt ook Poonam Muttreja, die werkt voor een vrouwenrechtenorganisatie. 'Maar tragisch genoeg is de mentaliteit van de mensen niet veranderd. Het gedrag van de politie is niet veranderd. Het politieke beleid is niet veranderd.'

Man-vrouwprobleem

Volgens de Indiase vrouwen speelt er nog iets anders mee: het man-vrouwprobleem in India. Het leven van een vrouw is in India niet veel waard. Bovendien worden vrouwen gezien als lustobjecten. Om echt iets te veranderen, moet de Indiase samenleving op een andere manier met meisjes en vrouwen omgaan, menen vrouwenrechtenorganisaties. 'De status van de vrouw, de mentaliteit van de man. Dat zal niet van de ene dag op de andere veranderen. We moeten de stereotypes doorbreken', meent Dengle, die voorstander is van lessen op school over gelijkheid tussen de seksen en respect voor vrouwen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners