Vrouwen hebben het nergens beter dan in Nederland

19/02/14 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:32

Bron: Knack

Nederland slaagt er wereldwijd het beste in de kloof tussen mannen en vrouwen te dichten. België staat op de twaalfde plek op de Gendergelijkheidslijst van de Verenigde Naties (VN).

Vrouwen hebben het nergens beter dan in Nederland

Vrolijke vrouwen in de sneeuw © Reuters

Vrouwen en meisjes hebben in heel veel landen te lijden onder vormen van maatschappelijke discriminatie. Om dat probleem zichtbaar te maken en om te laten zien welke landen het goed en welke het minder goed doen, berekenden de Verenigde Naties een ongelijkheidsindex. Die combineert cijfers over tienerzwangerschappen, moedersterfte, de scholingsgraad van vrouwen en hun aanwezigheid op de arbeidsmarkt of in het parlement.

In de armste gemeenschappen hebben vrouwen de afgelopen twintig jaar weinig verbetering gekend. Zwangerschap en bevalling zijn nog steeds de grootste doodsoorzaken bij vrouwen tussen vijftien en negentien jaar oud in de armste landen.

Seksueel misbruik

Een op de drie vrouwen wereldwijd zegt fysiek of seksueel misbruikt te zijn geweest. Ook zijn er regio's waar vele mannen toegeven vrouwen of meisjes verkracht te hebben, zonder daarvoor vervolgd te worden. Bovendien zijn vrouwen in geen enkel land gelijk aan mannen op vlak van politieke of economische macht.

De situatie van de vrouw is het meest precair in Centraal-Afrika en Zuid-Azië. In Nederland is de gelijkheid tussen man en vrouw het grootst. België staat wereldwijd op de 12e plaats.

Onze partners