Vrijspraak Berlusconi in Rubygate: 'Hij wist allicht niet dat prostituee minderjarig was'

16/10/14 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

De Italiaanse beroepsrechter die de gewezen premier Silvio Berlusconi in juli vrijsprak in de 'Rubygate'-affaire heeft zijn motivering daarvoor vrijgegeven. 'Er kan niet worden aangetoond dat Berlusconi wist dat 'Ruby' minderjarig was', luidt het.

Vrijspraak Berlusconi in Rubygate: 'Hij wist allicht niet dat prostituee minderjarig was'

© EPA

De gewezen Italiaanse premier Silvio Berlusconi kende allicht de leeftijd niet van de prostituees die de "bunga bunga"-feestjes in zijn villa kwamen opvrolijken. Er kan dan ook niet worden aangetoond dat hij wist dat de Marokkaanse Karima El-Mahgroub, beter bekend als "Ruby", minderjarig was. Dat heeft de Italiaanse beroepsrechter in zijn motivering geschreven, zo meldt het persbureau Ansa. Berlusconi werd op 18 juli vrijgesproken in de "Rubygate"-affaire.

Prostitutie niet strafbaar

Berlusconi werd daarnaast ook beticht van machtsmisbruik, omdat hij met verschillende telefoontjes naar de politie geprobeerd zou hebben om "Ruby" vrij te krijgen toen ze in mei 2010 gearresteerd werd. Maar ook die beschuldigingen konden volgens de rechter in Milaan niet hard worden gemaakt. Er kon enkel worden aangetoond dat er "prostitutieachtige activiteiten" in de villa van Il Cavaliere hadden plaatsgevonden. "Ruby" was daarvoor acht keer aanwezig in diens villa, en bleef ook twee keer overnachten. Maar omdat prostitutie niet strafbaar is in Italië, kan Berlusconi daarvoor niet bestraft worden.

In de "Rubygate"-affaire werd de ex-regeringsleider in eerste aanleg tot zeven jaar gevangenis en een levenslang verbod op een openbaar ambt veroordeeld. Maar drie maanden geleden sprak de beroepsrechter hem dus vrij. Het is in Italië niet ongebruikelijk dat het nog enkele maanden duurt vooraleer de rechter zijn motivering naar buiten brengt. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners