Voorstel 18 weken moederschapsverlof weer ingetrokken

© Reuters

Het voorstel om alle jonge moeders in de Europese Unie minstens achttien weken moederschapsverlof te geven, is van tafel gehaald. De lidstaten konden er geen compromis over vinden.

Een voorstel om alle jonge moeders in de Europese Unie minstens achttien weken aaneengesloten moederschapsverlof te geven, is door de Europese Commissie weer ingetrokken. Het voorstel zit al zeven jaar geblokkeerd bij de lidstaten, die er geen compromis over konden vinden.

Geen compromis

In 2008 stelde de Europese Commissie, toen nog onder leiding van José Manuel Barroso, voor om alle moeders achttien weken moederschapsverlof te geven voor en/of na de bevalling. Het zou aan de lidstaten zijn om die maatregel te implementeren.

In België duurt het totale moederschapsverlof nu vijftien weken. Het prenataal verlof kan maximaal zes weken duren, het verlof na de bevalling minstens negen weken.

In december vorig jaar dreigde Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, er al mee het voorstel in te trekken als de lidstaten geen onderling compromis vonden en geen onderhandelingen aanknoopten met het Europees Parlement. Dat is zes maanden later niet gebeurd en Timmermans heeft dan ook geen andere keuze dan het voorstel van tafel te halen.

Nieuwe aanpak

Het is echter niet zo dat de achttien weken moederschapsverlof dood en begraven zijn. De Commissie kondigt een nieuwe aanpak aan om dezelfde doelstellingen te bereiken: “een verhoogd beschermingsniveau voor moeders, betere mogelijkheden om werk en gezin te combineren en een grotere deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt”. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content