Voormalig bondskanselier Gerhard Schröder in dienst van Poetin

Gerhard Schröder. © BelgaImage
Ewald Pironet

Gerhard Schröder kan aan de slag bij de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft. Daar zijn de Duitse socialisten niet blij mee.

Het is nog vijf weken voor de Bondsdagverkiezingen en de discussie in Duitsland gaat niet zozeer over de huidige bondskanselier Angela Merkel (CDU) als wel over haar voorganger, de socialist Gerhard Schröder. De oud-kanselier staat op het punt om een zetel te krijgen in de raad van bestuur van Rosneft, het grootste olie- en gasconcern van Rusland. Rosneft verwierf die dominante positie omdat het bij de ontmanteling van het Yukos-concern van Michail Chodorkovski grote delen kon inpikken en wordt gezien als een machtsinstrument van de Russische president Vladimir Poetin.

Schröder bestempelde de Russische president ooit als ‘een loepzuivere democraat’

Schröder, die regeerde van 1998 tot 2005, heeft al langer een zeer goede relatie met Poetin. Ooit bestempelde hij de Russische president als ‘een loepzuivere democraat’. Net voor het eind van zijn ambtstermijn tekende Schröder het contract voor de aanleg van de Nord Stream-pijpleiding, die Russisch gas via de Oostzee rechtstreeks naar Duitsland transporteert. Na zijn kanselierschap werd hij al snel lid van de raad van bestuur van Nord Stream, waarvan het Russische Gazprom de meerderheid bezit. Daaraan dankt hij zijn bijnaam ‘Gazprom-Gerd’.

En nu kan Schröder dus ook bestuurder worden bij Rosneft. In Duitsland wordt daar erg afwijzend op gereageerd. De conservatieve Frankfurter Allgemeine Zeitung meent dat Schröder zich zo helemaal tot lobbyist van Moskou ontpopt. Boulevardkrant Bild bestempelt het aanvaarden van de bestuurszetel als ‘onpatriottisch’. De linkse taz (Tageszeitung) verwijt Schröder dan weer ‘een onvoorstelbaar gebrek aan principes’ en vindt dat zijn partij, de SPD, dat scherp moet veroordelen.

Dat alles is zeer vervelend voor de SPD. Officieel zegt de Duitse socialistische partij dat het om een privézaak gaat en dat Schröder zelf moet weten wat hij doet. Gevolg is dat SPD-leider Martin Schulz nu steeds meer de kritiek te horen krijgt dat hij veel te halfslachtig reageert op de hele affaire. Merkel heeft ondertussen wel al duidelijk gezegd dat ze het ‘niet oké vindt’ wat Schröder allemaal doet en benadrukte dat zij ‘geen mandaten in de economische wereld zal opnemen als haar politieke carrière ten einde is’.

Ondertussen zijn de twee voorbestemde coalitiepartners van Merkel heel vriendelijk voor Poetin. De zusterpartij van Merkels CDU, de CSU, pleit voor het beëindigen van de sancties tegen Rusland en voor een heropname in de G8. En de leider van de liberale FDP suggereerde dan weer om de Russische annexatie van de Krim te bekijken als een dauerhaftes Provisorium, een ‘permanente voorlopige oplossing’. In Duitsland wordt er vaak op gewezen dat Rusland een buur is van de EU en dat goede relaties dan ook aangewezen zijn. Ondertussen stevent Merkel volgens alle peilingen af op een klinkende verkiezingsoverwinning, en de SPD op een verpletterende nederlaag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content