VN leggen Vaticaan op de rooster over kindermisbruik

16/01/14 om 09:37 - Bijgewerkt om 09:49

Het Vaticaan moet zich verantwoorden bij het kinderrechtencomité van de Verenigde Naties.

VN leggen Vaticaan op de rooster over kindermisbruik

© Reuters

Het Vaticaan moet vandaag verantwoording afleggen voor het Comité voor de Rechten van het Kind in Genève. Dat meldt de Britse omroep BBC. Diplomaten van de Heilige Stoel zullen er vragen moeten beantwoorden over kindermisbruik door geestelijken.

De Kerk wordt ervan beschuldigd jarenlang oogluikend kindermisbruik te hebben getolereerd. In juli vroeg het VN-comité om gedetailleerde informatie over alle zaken van seksueel misbruik door geestelijken sinds 1995. De Kerk beklemtoont dat de kerkelijke wetgeving intussen is gewijzigd, waardoor gepaste disciplinaire maatregelen kunnen worden getroffen tegen pedofiele geestelijken.

Geloofwaardigheid

Tot dusver heeft het Vaticaan altijd geweigerd om in te gaan op vragen over het onderwerp. Het officiële standpunt van de katholieke kerk was dat de juridische verantwoordelijkheid lag bij de landen waar het misbruik had plaatsgevonden. Volgens paus Franciscus is het echter belangrijk voor de geloofwaardigheid van de Kerk om mee te werken aan het onderzoek.

Strengere straffen

In december kondigde de nieuwe paus al aan dat het Vaticaan een comité zal oprichten dat zich moet buigen over seksueel misbruik in de Kerk. Daarnaast heeft hij ook al de straffen op kindermisbruik verstrengd.

VN-conventie

De Heilige Stoel heeft de VN-conventie voor de Rechten van het Kind ondertekend in 1990. In 2012 diende het Vaticaan zijn eerste en enige verslag in bij het kinderrechtencomité naar aanleiding van het mondiale schandaal over misbruik binnen de Kerk, dat losbarstte in 2010. (YD)

Onze partners