VN-blauwhelmen maakten zich in Haïti en Liberia schuldig aan seksuele uitbuiting

11/06/15 om 21:22 - Bijgewerkt om 21:21

VN-blauwhelmen hebben in ruil voor seksuele gunsten geld en goederen gegeven aan honderden vrouwen in Haïti en Liberia.

VN-blauwhelmen maakten zich in Haïti en Liberia schuldig aan seksuele uitbuiting

VN-blauwhelmen proberen de situatie in Zuid-Soedan onder controle te houden © Reuters

Volgens het rapport van de interne controlediensten van de VN waren de praktijken vrij verspreid en werden ze niet voldoende aangeklaagd door de slachtoffers. Het gaat om een vertrouwelijk document dat volgende week in zijn definitieve vorm wordt publiek gemaakt. Het Franse persbureau AFP kon er al de hand opleggen.

Volgens het rapport hebben 231 Haïtiaanse vrouwen aangegeven dat ze seks hadden met blauwhelmen in ruil voor diensten of goederen zoals kleding, parfums en laptops. Ze deden het omdat ze honger hadden of een tekort hadden aan elementaire zaken.

Uit een onderzoek bij een staal van 489 vrouwen tussen 18 en 30 jaar in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia bleek dat meer dan een kwart seksuele betrekkingen had met blauwhelmen, voornamelijk in ruil voor geld.

Kindermisbruik door Franse blauwhelmen

De Verenigde Naties stellen nochtans een "zero tolerance"-beleid te voeren tegenover seksueel misbruik tijdens missies van blauwhelmen. Maar in Haïti bijvoorbeeld wisten maar zeven vrouwen af van het bestaan van een vertrouwelijke telefoonlijn om de misbruiken te melden.

Het rapport komt er op een moment dat de VN onder vuur ligt voor haar behandeling van beschuldigingen van kindermisbruik in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Franse blauwhelmen zouden zich daar aan kinderen hebben vergrepen. (Belga/TE)

Onze partners