Vluchtte IS-beul Jihadi John naar Libië?

23/06/15 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:03

De beruchte beul van Islamitische Staat (IS) Mohammed Emwazi, beter bekend als Jihadi John, zou van Syrië naar Libië gevlucht zijn nadat zijn identiteit in de media onthuld werd.

Vluchtte IS-beul Jihadi John naar Libië?

© Belga Image

De 26-jarige Mohammed Emwazi uit Londen is in westerse media beter bekend als Jihadi John. De beul van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verscheen geregeld in executievideo's zoals onder andere die van Amerikaanse journalisten Steven Sotloff en James Foleyen Amerikaanse en Britse hulpverleners Peter Kassig, David Haines en Alan Henning.

Niet meer in executievideo's

Sinds januari, dat de onthoofding van de Japanse journalist Kenji Goto met zich meebracht, verscheen Emwazi echter niet meer in de gruwelijke IS-filmpjes.

De beul zou volgens een anonieme bron bij de Amerikaanse inlichtingendienst van Syrië naar Libië zijn gevlucht. Dat berichten Russia Today en de International Business Times. Libië is in complete chaos gestort sinds de val van het regime van dictator Moammar Kadhafi in 2011.

Een screenshot van een video, vermoedelijk door Islamitische Staat (IS) 20 januari 2015 gepubliceerd op jihadistisch platform Al-Furqan Media, toont de Japanse gijzelaars Kenji Goto (links) en Haruna Yukawa.

Een screenshot van een video, vermoedelijk door Islamitische Staat (IS) 20 januari 2015 gepubliceerd op jihadistisch platform Al-Furqan Media, toont de Japanse gijzelaars Kenji Goto (links) en Haruna Yukawa. © AFP

'We hebben berichten onderschept die suggereren dat Emwazi in Libië geweest is en daar gedurende een aantal dagen gebleven is', beweert de anonieme bron in de Britse krant The Sunday Express. 'We denken dat het een tactische zet van Islamitische Staat is om Emwazi uit de spotlights te houden. Zijn ontmaskering door de pers deed af aan zijn mysterieuze reputatie als boeman en hoewel we conventionele raketten op hem gericht hebben, blijft een bevestiging van een eventueel succesvolle aanval uit.'

Terreurcel

De bron stelde voorts dat Emwazi banden heeft met een ondergrondse terreurcel in Dewsbury, Yorkshire. Dat is de thuis van Talha Asmal, de jongste Britse zelfmoordterrorist. De zeventienjarige Asmal - die in maart samen met Hassan Munshi, broer van veroordeeld terrorist Hammad Munshi, naar Syrië afzakte - kwam vermoedelijk om bij een IS-aanslag in Irak eerder in juni. Dat schrijft Russia Today.

Het nieuws dat Asmal bij een autobom omkwam ten noorden van Bagdad en daarbij elf mensen mee de dood insleurde, schokte de bevolking van Dewsbury volgens de nieuwssite. De lokale imam vergeleek de IS-militanten die Asmal rekruteerden met 'pedofielen'.

'Strategische redenen waarom we niet arresteren'

'Emwazi en zijn Britse collega's in IS speelden een belangrijke rol in het draaiende houden van deze terreurcel. We noemen het tegenwoordig een controlecel omdat de leden de rol van spirituele gids en logistieke helper op zich namen in plaats van actief betrokken te zijn bij het beramen van plannen', luidde het volgens International Business Times nog bij de bron.

'We weten sinds vorig jaar dat Emwazi contact heeft gehad met een vooraanstaand lid van deze cel in Dewsbury. Er zijn echter duidelijke operationele en strategische redenen waarom we deze individuen gelinkt aan Emwazi controleren in plaats van ze meteen te arresteren. Zo ook bijvoorbeeld het feit dat sommige randleden bereid zijn met ons samen te werken.'

Al-Shabaab

De ware identiteit van Emwazi werd in februari onthuld door Souad Mekhennet en Adam Goldman van de Washington Post. De beruchte beul was eerder bekend als Jihadi John, een bijnaam die hem geschonken werd door gijzelaars omdat hij in een groep van vier Britse militanten - eveneens met bijnaam, The Beatles - opereerde.

Ondertussen beweerde een Syriër enkel bekend als Ayman in de Independent dat Emwazi aanvankelijk, jaren voordat hij IS-militant werd, al-Shabaab in Somalië wilde vervoegen. Die plannen borg hij op toen vrienden uit Londen door Amerikaanse troepen in de regio gedood werden. De mannen zouden 'verraden' zijn door 'rivaliserende groepen'.

Volgens Russia Today gaat het allicht om Bilal al-Berjawi en Mohamed Sakr, leden van de zogenaamde London Boys. Zij werden tegengehouden en gedeporteerd uit Kenia toen ze op weg waren naar Somalië, maar sloegen er hetzelfde jaar bij een tweede poging toch in het land te bereiken. Uiteindelijk kwamen ze om bij Amerikaanse drone-aanvallen. (WB)

Onze partners