Vijf IS-verdachten opgepakt in Duitsland

Archiefbeeld. © AFP

In Duitsland zijn vijf verdachten van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) opgepakt. De arrestaties vonden plaats in de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, die tegen de Nederlandse en Belgische grens aan liggen.

De islamisten worden ervan verdacht vrijwilligers te hebben gerekruteerd voor IS. Naar verluidt is bij de opgepakten een 32-jarige Irakees, bijgenaamd ‘Aboe Walaa‘, die bij de autoriteiten al jaren geldt als centrale figuur van het islamistische milieu in Duitsland.

Aan de operatie ging maandenlang onderzoek vooraf. Het Duitse openbaar ministerie voert al sinds de herfst van vorig jaar een onderzoek naar de Irakees en zijn vermoedelijke helpers. Zij zouden voornamelijk in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen jonge moslims geronseld hebben voor de jihad, de zogenaamde ‘heilige oorlog’, en hen bij hun reis naar Irak of Syrië financieel en logistiek hebben ondersteund.

In augustus waren er huiszoekingen, onder meer in een moskee in Hildesheim die in heel Duitsland bekend staat als een ontmoetingsplek voor het salafistische milieu. De veiligheidsautoriteiten hadden al langer opgemerkt dat er in de periode na seminaries van een predikant in de moskee trips richting Syrië ondernomen werden.

Volgens de Duitse media hebben uitspraken van een 22-jarige voormalige Syriëstrijder wezenlijk bijgedragen tot de arrestaties van dinsdagmorgen. De jongeman verbleef enkele maanden in IS-gebied in Syrië, maar rukte zich naar eigen zeggen van de terreurmilitie los en vluchtte naar Turkije. Voor hij eind september naar Duitsland terugkeerde, gaf hij aan de Duitse zenders NDR en WDR en de krant Süddeutsche Zeitung een interview waarin hij belastende verklaringen aflegde over ‘Aboe Walaa’ en hem bestempelde als ‘de nummer 1 van IS in Duitsland’.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content