Verhofstadt: 'Tevreden dat oppositiebeweging Syrië zich eindelijk kan verdedigen'

28/05/13 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

Fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement Guy Verhofstadt is tevreden dat ook uit Europa wapens geleverd zullen kunnen worden aan de opposanten van het Syrische regime.

Verhofstadt: 'Tevreden dat oppositiebeweging Syrië zich eindelijk kan verdedigen'

© Image Globe

Wel betreurt Guy Verhofstadt dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie geen echt gezamenlijk standpunt hebben gevonden en de verantwoordelijkheid voor de wapenleveringen naar het nationale niveau is doorgeschoven. Volgens de Nationale Syrische Coalitie komt de beslissing 'te laat'.

Na urenlang overleg beslisten de 27 ministers om het lopende wapenembargo tegen Syrië los te koppelen van de andere sancties. De financiële, economische en andere sancties blijven na 31 mei nog minstens twaalf maanden doorlopen, het wapenembargo wordt opgeheven.

De lidstaten die dat willen, kunnen de oppositiegroepen onder de koepel van de Syrische Nationale Raad, en dan vooral het Vrije Syrische Leger, vanaf 1 juni van defensief wapentuig voorzien. Ze engageren zich wel om dat voorlopig niet te doen en willen eerst alle kansen geven aan de diplomatieke inspanningen van de Verenigde Staten en Rusland voor een politieke dialoog en de Genève 2-conferentie midden juni.

"Groot-Brittannië en Frankrijk moeten gefeliciteerd worden om opnieuw de leiding te nemen bij de inspanningen om de burgerbevolking in Syrië te helpen, zoals ze eerder in Libië deden", reageert Guy Verhofstadt.

Guy Verhofstadt: 'Besluitloosheid EU is schaamtelijk'

"Met een dodentol die volgens de Verenigde Naties al tot boven de 94.000 is opgelopen, is het schaamtelijk dat de EU nog altijd niet de moed heeft om gezamenlijke beslissende actie te ondernemen."

De Belgische oud-premier zegt waar het er volgens hem op neerkomt. "Dit gaat om het bevoorraden van het Vrije Syrische Leger met de middelen om de burgerbevolking te verdedigen tegen de brutale slachtingen van het regime-Assad." Verhofstadt is tevreden dat de oppositiebeweging "mogelijk eindelijk de wapens krijgt om zich te verdedigen als het vredesproces mislukt".

"Hoe langer we toestaan dat de Syrische oppositie voor haar verdediging op zichzelf aangewezen blijft of enkel steun ontvangt van Qatar en andere Arabische landen, hoe minder invloed we zullen kunnen uitoefenen op de uitkomst en hoe groter het risico wordt dat ze zich tot extremisten zullen wenden. De gevolgen voor het Midden-Oosten
zouden vernietigend zijn en onze eigen veiligheid zou gecompromitteerd worden."

Verhofstadt betreurt dat er geen "meer eensgezinde positie over het wapenembargo" gevonden werd. "Uiteindelijk heeft de EU de verantwoordelijkheid doorgeschoven naar de lidstaten."

Vrije Syrische leger: 'Hopen op effectieve beslissing, niet enkel woorden'

De beslissing van de Europese Unie om het verbod op de wapenleveringen aan Syrië niet te verlengen, komt "te laat", stelt de woordvoerder van de Nationale Syrische Coalitie in Istanboel. Ook Rusland betreurt de beslissing van de EU. Volgens Moskou brengt de beslissing de mogelijkheid een internationale conferentie te organiseren, in het gevaar. Dat zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov.

"Het gaat zeker om een positieve stap, maar we vrezen dat het niet zal volstaan en te laat komt", aldus Louay Safi. "We hopen dat het een effectieve beslissing is en niet enkel woorden", aldus een woordvoerder van het opperste commando bij het Vrije Syrische Leger, de voornaamste formatie van de coalitie.

Geen enkel Europees land is voorlopig echter van plan om daadwerkelijk wapens te leveren, om zo een Russisch-Amerikaanse vredesinitiatief dat een internationale conferentie in Genève moet mogelijk maken, niet in het gedrang te brengen.

"Het Syrische volk is ontgoocheld", aldus Safi. "We hebben wapens nodig om de burgers, het Syrische volk te beschermen." (Belga/AVE)

Onze partners