Verhofstadt haalt uit naar afwezige Tusk: 'Onaanvaardbaar dat hij zijn job weigert te doen'

08/09/15 om 14:51 - Bijgewerkt om 14:51

Liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt is ontstemd over de afwezigheid van Europees president Donald Tusk in het vluchtelingendebat dat woensdag in Straatsburg plaatsvindt. "Het is onaanvaardbaar dat hij zijn job weigert te doen", zo haalde Verhofstadt uit

Verhofstadt haalt uit naar afwezige Tusk: 'Onaanvaardbaar dat hij zijn job weigert te doen'

© belga

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker presenteert woensdag in zijn State of the Union in Straatsburg nieuwe voorstellen om de vluchtelingencrisis onder controle te brengen.

De pogingen van de Luxemburger om een billijke spreiding van de inkomende asielzoekers over de lidstaten te organiseren, stuiten echter op zware verdeeldheid onder de staatshoofden en regeringsleiders. Vooral Oost-Europese leiders kanten zich tegen een bindend spreidingsplan.

Als permanent voorzitter leidt Tusk de vergaderingen van de Europese leiders. "Het is onbegrijpelijk dat Tusk niet heeft begrepen dat hij een sleutelrol te spelen heeft in deze crisis. Hij zou op zijn minst naar het Europees Parlement moeten komen om uit te leggen waarom de lidstaten er totaal niet in slagen een gemeenschappelijk beleid te voeren", stelde Verhofstadt aan de kaak.

'Waarom weigert hij een top te organiseren?'

Tusk heeft strikt verdragsrechtelijk gezien geen rekenschap af te leggen in het Europees Parlement. De Pool is deze week in Israël, de Palestijnse gebieden en Turkije, waar hij onder meer een vluchtelingenkamp zal bezoeken. Verhofstadt ergert er zich intussen ook aan dat Tusk een nieuwe topbijeenkomst van de regeringsleiders over de aanpak van de vluchtelingencrisis blijft afhouden. De Belgische oud-premier wijst erop dat de ministers van Financiën en de regeringsleiders de voorbije jaren meer dan 80 keer vergaderd hebben over de financiële crisis in Griekenland.

"Dit is één van de grootste humanitaire tragedies sinds de oprichting van de Europese Unie. Waarom weigert hij een top te organiseren?" Maandag komen wel de Europese ministers van Binnenlandse Zaken bijeen om de crisis te bespreken. (Belga/NSK)

Lees meer over:

Onze partners