Verhofstadt afgeluisterd bij gesprek met Russisch oppositieleider

19/03/14 om 22:35 - Bijgewerkt om 22:35

De ontmoeting die Guy Verhofstadt in mei vorig jaar had met Russisch oppositieleider en anti-corruptieactivist Aleksej Navalny werd afgeluisterd. Dat meldt de oud-premier woensdag zelf

Verhofstadt afgeluisterd bij gesprek met Russisch oppositieleider

Guy Verhofstadt spreekt de menigte op de Maidan toe tijdens de opstand in Kiev vorige maand. © BELGA

"Ons doel was contacten te legen en een samenwerking met de anti-corruptiestichting van Navalny op te zetten over concrete corruptiezaken die Russische ambtenaren betreffen", stelt Verhofstadt in een persbericht. De Russische zender NTV heeft nu de beelden van de besloten vergadering uitgezonden en, nog volgens Verhofstadt, daarbij gezegd dat de liberale fractieleider in het Europees Parlement ingegaan is op Navalny's vraag tot financiële steun.

Misdaadgeld

"De stichting (van Navalny, red.) heeft gegevens over hoe crimineel geld vanuit Rusland Europese financiële instellingen binnenkomt", zegt Verhofstadt, die verwijst naar de beslissing van de Europese liberalen van maandag om "in samenwerking met de anti-corruptiestichting een voorstel te maken om de de EU-lijst met sancties uit te breiden naar alle Kremlin-loyalisten die echt belangrijk zijn". De oud-premier dringt er bij de Europese Raad bij aan "haar verantwoordelijkheid te nemen."

Operatie beschadiging

"Ik wens in de meest sterke bewoordingen de beschuldigingen tegen Aleksej Navalny en mezelf te verwerpen", zegt Verhofstadt. "Onze samenwerking berust uitsluitend op gegevens - uitwisseling om corruptie en het witwassen van geld tegen te gaan. Hij heeft nooit een verzoek gemaakt voor directe of indirecte financiële ondersteuning. Het is duidelijk dat deze tv-uitzending werd gemaakt om Navalny te beschadigen en zijn ambitieuze plan om Rusland te ontdoen van corruptie te discrediteren. NTV toont hiermee aan dat het geen echte nieuwszender is maar een van de vele mondstukken van Poetins regime." (Belga/TV)

Onze partners