Verenigde Staten pleiten voor tweestatenoplossing: ‘Enige manier om Israëls toekomst te verzekeren’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. © REUTERS

Volgens de Amerikaanse buitenlandminister heeft geen enkele Amerikaanse regering meer voor Israël gedaan dan de huidige. Eerder op de dag beschuldigde Donald Trump de regering-Obama er nog van Israël met ‘complete verachting’ te behandelen. Ook de Israëlische premier Netanyahu is scherp.

De verhouding tussen de Verenigde Staten en Israël blijft onder hoogspanning staan. Vorige week onthielden de VS zich bij de stemming in de VN-Veiligheidsraad over een resolutie waarin het Israëlische nederzettingenbeleid veroordeeld werd. Washington spreekt normaal gezien zijn veto uit bij zulke resoluties.

De onthouding was niet naar de zin van president-elect Donald Trump. Hij beschuldigde de regering van president Barack Obama er nog van beschuldigd om Israël met ‘complete verachting en een gebrek aan respect’ te behandelen. ‘Ze (de Israëli’s, red.) hadden een grote vriend in de Verenigde Staten, maar dat is niet langer het geval’, tweette Trump.

In een persconferentie pareerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de kritiek.’Geen enkele Amerikaanse regering heeft meer gedaan voor veiligheid van Israël dan de deze’, zei hij. ‘We hebben het recht verdedigd van Israël op zich te verdedigen, getoond dat we achter hen staan. We hebben gevochten voor opneming in VN en hebben Israël financieel gesteund, middenin onze eigen budgettaire problemen.’ Meer dan de helft van de buitenlandse financiën van de VS gaat volgens Kerry naar Israël.

‘Sommigen geloven dat VS elk beleid in Israël moet accepteren, los van onze eigen belangen en waarden. Maar vrienden moeten elkaar de ongemakkelijke waarheid kunnen vertellen. Vriendschappen vereisen wederzijds respect.’ Wat die harde waarheid dan mag zijn, maakte hij ook duidelijk: ‘De nederzettingen zijn niet de oorzaak van het conflict, maar niemand kan ontkennen dat ze een bedreiging zijn voor de vrede.’

De minister zei dat de tweestatenoplossing de enige manier is om vrede te bereiken in het Midden-Oosten. ‘Het alternatief is voor geen enkele partij een goede zaak.’ Als de verantwoordelijke partijen ‘niet bereid zijn om iets te ondernemen’, stevenen we af op één staat, die ‘ofwel Joods, ofwel democratisch, maar niet beiden’ zal zijn.

Israëlische en Palestijnse reacties

De entourage van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu pareerde de speech van Kerry. Zijn speech was ‘gericht tegen Israël’ en focuste ‘obsessief’ op de nederzettingen in Israël, klonk het. Kerry’s toespraak zou ook ‘nauwelijks de wortels van het conflict hebben geraakt – de Palestijnse tegenstand tegenover een Joodse staat tout court.’

Later volgde een statement op de Israëlische televisie. ‘De Israeli’s hoeven niet van buitenlandse leiders te horen hoe belangrijk vrede is. Niemand wilt liever vrede dan de burgers van Israël.’ Netanyahu zei ook dat de Verenigde Staten wel degelijk hebben gestemd tegen hun eigen beleid. ‘Ik hoop dat de regering-Obama meer schade aan Israël zal vermijden.’

De Israëlische oppositieleider Yitzhak Herzog omschreef John Kerry dan weer als ‘grote vriend van Israël’. ‘Dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven’, schreef Herzog woensdag op Twitter. ‘In zijn toespraak heeft hij oprechte bezorgdheid over Israëls veiligheid en toekomst tot uitdrukking gebracht’, tweette Herzog. Kerry had in zijn redevoering de visie van een tweestatenoplossing bezworen en opgeroepen tot een volledige stopzetting van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil de vredesgesprekken hervatten als Israël stopt met het bouwen van nederzettingen en de al ondertekende akkoorden omzet. Abbas bekrachtigde die stellingen na de toespraak over het Midden-Oosten van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry woensdag.

Abbas heeft zijn ‘verplichting tot een rechtvaardige vrede als strategische keuze herhaald’, zei de voormalige hoofdonderhandelaar Saeb Erekat. Er is bereidheid tot onderhandelingen zonder een concreet tijdschema en op basis van de internationale resoluties over het Midden-Oosten, inbegrepen de jongste resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content