'Verband tussen celibaat en seksueel misbruik,' erkent Australische Kerk

12/12/14 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:04

De Australische Katholieke Kerk geeft toe dat het celibaat voor priesters kan bijdragen tot kindermisbruik. Een adviesraad pleit voor 'psychoseksuele training' voor priesters.

'Verband tussen celibaat en seksueel misbruik,' erkent Australische Kerk

© Reuters

Een en ander staat in een rapport van de Raad van de Australische Kerk die de Kerk adviseert, melden Australische media.

De raad verwijt de instellingen en de kerkleiders te vaak de ogen gesloten te hebben voor misbruik van kinderen. In een van de hoofdstukken schrijven de rapporteurs dat 'het verplichte celibaat in bepaalde omstandigheden ook bijgedragen kan hebben aan dit misbruik'.

Niet afschaffen

De directeur van de Raad, Francis Sullivan, zegt dat zelfs de heiligste tradities van de kerk, zoals het celibaat, open moeten staan voor discussie, hoewel hij zelf verkiest dat die traditie niet in vraag wordt gesteld. 'We roepen niet op om het celibaat af te schaffen', zegt hij.

'Wat de Raad in dit rapport zegt, is dat we erkennen dat het celibaat een bijdragende factor kan zijn", zei Sullivan aan ABC. 'We weten niet in welke mate, en of het om een bepalende factor gaat, maar we willen het probleem niet negeren.'

Psychoseksuele training

Volgens Sullivan zou de Kerk moeten nadenken 'over hoe ze omgaat met seksualiteit. Dat is wat men de psychoseksuele opvoeding noemt.'

Het rapport schat het aantal pedofiele priesters in Australië op vier procent. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners