Veel WK-volgers gedood bij aanslagen in Oeganda

12/07/10 om 10:56 - Bijgewerkt om 10:56

Twee bomaanslagen in de Oegandese hoofdstad Kampala hebben het leven gekost aan minstens 74 mensen en 70 gewonden, onder wie veel buitenlanders. De aanslagen waren gericht tegen voetbalfans en lijken het werk van de Somalische terreurgroep Al-Shabaab te zijn.

Veel WK-volgers gedood bij aanslagen in Oeganda

© EPA

Eén aanslag vond plaats in een rugbyclub, de andere in een Ethiopisch restaurant 10 kilometer verderop. Op beide plaatsen waren op dat moment veel mensen, voornamelijk buitenlanders, samen om de finale van de Wereldbeker voetbal te volgen.

"De aanslagen zijn zeker gericht tegen de voetbalfans", zei politiechef Kale Kayihura.

Somalië

Kayihura gaat ervan uit dat de aanslagen het werk zijn van de radicaalislamitische Somalische groepering Al-Shabaab, die banden met Al-Qaeda heeft.

Al-Shabaab heeft in het verleden al gedreigd met aanslagen tegen Kampala. In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn Oegandese vredestroepen van de Afrikaanse Unie operationeel.

De militairen van de African Union Mission in Somalia (Amisom) zijn er vaak verwikkeld in vuurgevechten met islamitische rebellen, die grote delen in Zuid- en Centraal-Somalië controleren.

Volgens Buitenlandse Zaken zijn onder de slachtoffers geen Belgen.

Lees meer over:

Onze partners