Vaticaan start met rechtszaak 'VatiLeaks2'

24/11/15 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:37

De Vaticaanse justitie start dinsdag met de rechtszaak tegen twee journalisten wegens het lekken van vertrouwelijke documenten met pijnlijke informatie over het financiële huishouden van de Katholieke Kerk, de zogenaamde Vatileaks 2-zaak.

Vaticaan start met rechtszaak 'VatiLeaks2'

Verschillende waarnemers beweren dat VatiLeaks bijdroeg tot de plotse beslissing van voormalige paus Benedictus om af te treden © Reuters

Ook een Spaanse priester, die de documenten doorspeelde, en twee van zijn medewerkers staan terecht.

Journalisten Gianluigi Nuzzi en Emiliano Fittipaldi riskeren tot acht jaar gevangenis, terwijl priester Lucio Vallejo Balda, zijn medewerker Nicola Maio en PR-consultant Francesca Chaouqui voor tien jaar achter de tralies dreigen te vliegen. De drie worden niet alleen beschuldigd van het verspreiden van staatsgeheimen van het Vaticaan, maar ook van misdadige bendevorming.

Waakhond

Journalistenverenigingen wereldwijd hebben de beslissing van het Vaticaan om journalisten in de rechtszaak te betrekken, al meermaals op de korrel genomen. Ze moeten hun rol als waakhond kunnen spelen en duistere praktijken kunnen onderzoeken zonder te moeten vrezen voor eventuele gevolgen, luidt het.

De boeken van de journalisten zijn gebaseerd op materiaal van de Commissie voor de hervorming van de economisch-administratieve structuren van de Heilige Stoel, waar Vallejo Balda en Chaouqui lid van waren. Topfiguren van de Romeinse Curie krijgen er flink van langs in de boeken omdat ze in protserige luxe leven en pogingen zouden tegenwerken om orde op zaken te stellen in het financiële huishouden van het Vaticaan.

VatiLeaks 2 volgt op het originele VatiLeaks uit 2012, waarbij ook al vertrouwelijke documenten werden doorgespeeld aan Nuzzi. De journalist moest toen niet terechtstaan, terwijl zijn voornaamste informant, een butler van de toenmalige paus Benedictus XVI, 15 maanden cel kreeg. Kort daarna kreeg hij vergiffenis van de kerk. Sommige waarnemers menen dat de zaak bijdroeg tot de plotse beslissing van Benedictus XVI om begin 2013 af te treden. (Belga/MVM)

Onze partners