'Vaticaan mogelijk doelwit' van opgerolde terreurcel op Sardinië

24/04/15 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:56

Er zijn volgens de Italiaanse justitie aanwijzingen dat de islamitische terreurcel die op het eiland Sardinië werd opgerold, in 2010 een aanslag op het Vaticaan had gepland.

'Vaticaan mogelijk doelwit' van opgerolde terreurcel op Sardinië

Angelino Alfano © Belga Image

Openbaar aanklager Mauro Mura benadrukte dat nog veel in de voorwaardelijke wijs is: 'We spreken van een aanwijzing die wijst op de voorbereiding van een mogelijke aanslag, mogelijk op het Vaticaan'.

In een reactie via woordvoerder Federico Lombardi zegt het Vaticaan: 'Zoals het nu lijkt, gaat dit over een hypothese die dateert uit 2010 en die geen werkelijkheid werd. Het heeft daarom geen relevantie vandaag en er is dus ook geen reden om extra bezorgd te zijn'.

Mensen smokkelende terreurcel

De Italiaanse politie heeft een islamistische terreurcel in Sardinië opgerold en 18 mensen opgepakt. Ze worden verdacht van terroristische activiteiten in Pakistan. Twee van de gearresteerden zouden lijfwachten zijn geweest van Osama bin Laden, die in 2011 in Pakistan gedood werd.

De 18 verdachten worden ervan beschuldigd deel uit te maken van 'een organisatie die zich bezighoudt met grensoverschrijdende misdaden à la Al-Qaeda en andere radicale organisaties die gericht zijn op de gewapende strijd tegen het Westen en de huidige regering in Pakistan', zo staat in het arrestatiebevel. Enkelen onder hen hadden deelgenomen aan terroristische daden in Pakistan, waaronder de aanslag op de markt Meena Bazar in Peshawar in oktober 2009, die het leven kostte aan meer dan 100 mensen.

Daarnaast wordt hen ook betrokkenheid bij illegale migrantensmokkel ten laste gelegd. Ze brachten Afghanen en Pakistanen vanuit Italië naar Noord-Europese landen.

Vervalste papieren

Volgens de speurders beschikte het terreurnetwerk over een 'overvloed' aan wapens en 'meerdere leden die bereid waren om terreurdaden uit te voeren in Pakistan en Afghanistan'.

De leden van het netwerk konden zich in Italië vestigen omdat ze met medeplichtige aannemers arbeidsovereenkomsten afsloten, of door asielaanvragen met vervalste papieren.

Meer operaties

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, heeft de ontmanteling van het netwerk 'buitengewoon' genoemd. Tegen de Italiaanse zender Rai 3 zei hij dat 'een onderzoek dat in 2009 geopend is, heeft geleid tot de ontmanteling van een netwerk van mensensmokkelaars, maar ook tot de arrestatie van personen die geassocieerd worden met een terreurorganisatie die als doel had bloedbaden aan te richten.'

Volgens de politie zullen er vrijdag nog meer operaties uitgevoerd worden in andere regio's van Italië. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners