Vaticaan bereikt geen akkoord over holebi's en echtscheidingen

18/10/14 om 21:58 - Bijgewerkt om 21:58

De bisschoppensynode over het gezin is afgelopen, maar een consensus over hoe de katholieke kerk moet omgaan met homoseksuelen of mensen die gescheiden zijn en opnieuw trouwen, kwam er niet. Dat meldt het Vaticaan.

Vaticaan bereikt geen akkoord over holebi's en echtscheidingen

© belga

De deelnemers aan de synode moesten een 17 pagina's lang slotdocument goedkeuren met een tweederdemeerderheid. Ze moesten op elk hoofdstuk apart stemmen.

De drie hoofdstukken die gaan over homoseksuelen en mensen die gescheiden zijn en hertrouwen, haalden slechts een gewone meerderheid. Bijgevolg werden die drie hoofdstukken niet formeel goedgekeurd, aldus het Vaticaan.

"Dat betekent dat we aan die thema's moeten blijven werken", aldus woordvoerder Federico Lombardi.

Aartsbisschop André-Jozef Léonard hield er geen rekening mee dat de synode zou leiden tot het legitimeren van homoseksuele relaties door de kerk. "De op zich terechte publicatie van het tussentijdse document heeft tot zo vele foutieve interpretaties in de wereldpers geleid dat de synodeleden onder druk van de media in de werkgroepen te veel aandacht hebben moeten besteden aan specifieke thema's en dit ten koste van misschien belangrijkere thema's", luidde het.

Kardinaal Danneels liet eerder deze week al verstaan dat de synode 'goed' zou eindigen, maar dat er zeker ook gelovigen ontgoocheld zouden zijn. "We zijn nog maar in de fase van de discussies", zei de kardinaal begin deze week bij Kerknet. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners