Vandeput: 'Belgische F16's maakten geen burgerdoden in Syrië'

19/10/16 om 09:17 - Bijgewerkt om 09:17

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontkent dat Belgische F16's verantwoordelijk zijn voor een luchtaanval op een dorp in de buurt van Aleppo, waarbij minstens zes burgerdoden vielen. Rusland insinueerde dat.

Vandeput: 'Belgische F16's maakten geen burgerdoden in Syrië'

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) met in de achtergrond F-16 toestellen © BELGA

Bij de luchtaanval op Hassadjek, in de provincie Aleppo, kwamen dinsdag minstens zes burgers om het leven. Er vielen ook zeker vier gewonden. Verschillende Russische media citeren het Russische ministerie van Defensie dat zegt dat er twee Belgische toestellen werden gedetecteerd in het gebied.

De Russen benadrukken dat zijzelf en het Syrische leger geen bombardementen hebben uitgevoerd. Ze eisen uitleg van Washington - de Belgische F16's opereren immers voor de internationale coalitie die door de Verenigde Staten geleid wordt.

'Geen twijfel over doelwit'

Maar Defensieminister Steven Vandeput ontkende de aantijgingen woensdag op Radio 1. 'We spreken normaal niet over waar we actief zijn, maar voor de betreffende dagen vlogen we niet over Aleppo', zei de minister. Hij wijst ook nog op de andere checks and balances die onze soldaten hanteren.

'Collateral damage moet steeds worden vermeden. Er mag ook geen enkele twijfel bestaan over het doelwit. Het moet 100 procent gelinkt moet zijn aan IS. Elke missie wordt beoordeeld in het hoofdkwartier én daarnaast kan ook de piloot nog zelf beslissen', verklaarde hij op Radio 1.

Volgens Vandeput passen de beschuldigingen van de Russen in hun tactiek om verdeeldheid te proberen zaaien binnen de coalitie. De minister verwacht niet dat de beschuldigingen een diplomatiek staartje zullen krijgen. (BELGA/JVL)

Onze partners