Van Rompuy sluit eerste kerstboodschap af met haiku

23/12/10 om 09:27 - Bijgewerkt om 09:27

Volgens Van Rompuy staan de Europese leiders ongewild voor de historische opdracht om de stabiliteit van de eurozone en de Europese Unie te vrijwaren.

Van Rompuy sluit eerste kerstboodschap af met haiku

Permanent Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy blikt in een videoboodschap met zijn eerste Europese kerstboodschap terug op "twaalf stormachtige maanden".

Van Rompuy is ervan overtuigd dat Europa in zijn historische opdracht zal slagen. "Met zijn allen, de lidstaten en de Europese instellingen, roeiden we tegen de storm op", beschrijft hij. "Het komt er telkens op aan te leren uit een probleem. Wij zullen nog verder moeten gaan in het voeren van een gemeenschappelijk beleid omdat onze munt ook gemeenschappelijk is."

Maar de Europese Raadsvoorzitter zag tijdens zijn eerste jaar in functie ook goed nieuws. De economie herleeft stilaan, de werkloosheid begint te dalen en het aantal jobs zal volgend jaar weer stijgen. Tegelijk verstevigde Europa zijn positie in de wereld, oordeelt Van Rompuy, die vaststelt dat de Unie er steeds meer in slaagt met één stem te spreken.

Hoop
Maar Van Rompuy heeft ook een meer persoonlijke boodschap voor de Europeanen. "Het leven bestaat altijd uit vreugde en verdriet, soms uit groot verdriet. Ik wens u dat de positieve krachten die we in onszelf en met anderen kunnen vinden het telkens halen. We moeten mensen van hoop blijven", klinkt het.

Afsluiten doet de Belgische oud-premier naar aloude gewoonte met een haiku:

Stilte en vreugde van Kerstmis tot het nieuwe jaar hopende ook op hoop.

Lees meer over:

Onze partners