Van president Mugabe naar presidente Mugabe in Zimbabwe?

03/12/14 om 15:19 - Bijgewerkt om 15:18

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe houdt mogelijk de macht binnen de familie. Zijn 41 jaar jongere echtgenote Grace heeft haar zinnen gezet op het presidentschap.

Van president Mugabe naar presidente Mugabe in Zimbabwe?

Robert en Grace Mugabe © Reuters

De 90-jaar oude Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft - letterlijk - de weg vrijgemaakt voor de overname van de macht door zijn eigen echtgenote; Grace. In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare werd een straat naar de presidentsvrouw genoemd, Dr Grace Mugabe Way. Die weg leidt - toeval of niet - naar het congrescentrum waar de oudste president van Afrika deze week mogelijk zijn politieke opvolger zal aanduiden tijdens een belangrijk congres van de partij van Mugabe, ZANU-PF.

Tot nog toe heeft Mugabe nooit te kennen gegeven wie hij als opvolger ziet voor wanneer hij er als staatsleider mee stopt. Dat zal vermoedelijk pas gebeuren bij zijn overlijden. Maar de steile opgang van zijn 49 jaar oude echtgenote, bijgenaamd 'Gucci Grace' voor haar notoire shoppingtalenten, doet alle vermoedens in haar richting wijzen.

Wonderlijke doctoraatstitel

Grace, die 41 jaar ouder is en geen echte politieke ervaring heeft behalve het vergezellen van haar echtgenoot, heeft haar zinnen gezet op het presidentschap. Volgens haar zeggen "de mensen" dat zij best presidente wordt. Eerder al eiste ze het ontslag van de huidige vicepresident, Joice Mujuru. Mujuru is één van de topkandidaten voor de opvolging van Robert Mugabe. Volgens Grace "zijn er veel mensen die dit landen kunnen leiden, maar hoort Mujuru daar niet bij. "Die brengt ons terug naar het tijdperk van voor de onafhankelijkheid".

Op haar beurt is Mujuru gekant tegen een eventuele presidente Mugabe, onder meer omdat zij op wonderlijke manier een doctoraatstitel heeft behaald, enkele maanden nadat zij zich aan de universiteit had ingeschreven.

Robert Mugabe is president van Zimbabwe sinds het land stopte met het van Londen afhankelijke, door de blanke minderheid gedomineerde Rhodesië te zijn. Zijn huidige ambtstermijn verloopt in 2018. Als hij dan nog leeft, zal hij 94 zijn.

Lees meer over:

Onze partners