Unicef: aantal kindhuwelijken daalt, maar de strijd is nog niet gestreden

Meisjes die vochten kindhuwelijken, op weg naar school. In Berhabad (India) © Unicef

Het afgelopen decennium is het aantal kindhuwelijken gedaald met 15 procent. Dat zegt Unicef. Het aantal meisjes dat getrouwd is als kind, wordt geschat op 12 miljoen per jaar.

Bij een kindhuwelijk is minstens één partner geen 18 jaar. Kindhuwelijken komen voor op alle continenten en zijn verankerd in veel tradities.

Zuid-Azië tekent de grootste daling op in het aantal kindhuwelijken de afgelopen tien jaar. Het risico van een meisje daar om voor haar 18e verjaardag te trouwen, is gedaald van bijna 50 procent tot 30 procent, grotendeels dankzij de vooruitgang in India. Meer meisjes volgen er onderwijs, de overheid investeert in adolescenten en campagnes wijzen op de illegaliteit van het kindhuwelijk.

‘Wanneer een meisje gedwongen wordt om als kind te trouwen, heeft dat gevolgen voor de rest van haar leven. Ze heeft minder kans om haar school af te maken en meer kans om misbruikt te worden door haar man. Ook de kans op complicaties bij een zwangerschap vergroot. Daarnaast zijn er enorme maatschappelijke gevolgen en is er een groter risico op armoede tussen generaties’, zegt Anju Malhotra, genderadviseur bij Unicef. ‘Elke daling van het aantal kindhuwelijken is goed nieuws, maar we hebben nog een lange weg te gaan’, voegt ze toe.

Wereldwijd zijn naar schatting 650 miljoen vrouwen die vandaag de dag in leven zijn, getrouwd toen ze minderjarig waren. Vooral in Sub-Saharaans Afrika is de situatie nog ongunstig. Van de recente kindbruiden bevindt bijna 1 op de 3 zich nu in Afrika ten zuiden van de Sahara, vergeleken met 1 op de 5 tien jaar geleden.

‘Om kindhuwelijken tegen 2030 de wereld uit te helpen, zullen we samen onze inspanningen moeten verdubbelen. Zo kunnen we voorkomen dat miljoenen meisjes hun jeugd laten stelen door deze verwoestende praktijk’, besluit Anju Malhotra.

Partner Content