Twee Iraakse meisjes, ontsnapt uit de klauwen van IS, winnen Sakharovprijs

27/10/16 om 12:26 - Bijgewerkt om 13:21

Het Europees Parlement kent de 30stee Sakharovprijs voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting gaat naar twee meisjes van de Yezidigemeenschap uit Irak, Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar.

Twee Iraakse meisjes, ontsnapt uit de klauwen van IS, winnen Sakharovprijs

Nadia Murad Basee Taha, goodwillambassadeur voor de Verenigde Naties en winnares van de Sakharovprijs © REUTERS

Beide meisjes komen uit Kocho, dat in de zomer van 2014 is ingenomen door IS. Ze zijn allebei als seksslaven behandeld, gefolterd en misbruikt. Voor enkele weken ging de Vaclav Havelprijs van de Raad van Europa ook al naar Murad.

Nadia Murad (foto) is sinds september goodwillambassadeur van de Verenigde Naties om slachtoffers van mensenhandel onder de aandacht te brengen. Ze vraagt dat de manier waarop jihadisten de Yezidi's, een Koerdische minderheid vervolgd door de jihadisten, in 2014 vervolgen, wordt erkend als genocide.

Murad en Bashar, die na een ongeval in een mijnenveld bijna haar hele gezichtsvermogen verloor, waren genomineerd door twee Europese fracties, de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) en de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S & D). Ze haalden het van de Turkse journalist Can Dündar en de leider van de Krm-Tataren Moestafa Dzjemiljev.

De Sakharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. Het werd opgericht in 1988 om groepen of mensen te erkennen die mensenrechten en fundamentele vrijheden hoog in het vaandel dragen. De officiële uitreiking gebeurt in december in Straatsburg. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Saoedi-blogger Raif Badawi, in 2014 aan de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege. (BELGA/JVL)

Onze partners