Tusk: asielzoekers tot 18 maanden vasthouden voor screening

03/12/15 om 04:19 - Bijgewerkt om 04:18

Asielzoekers moeten bij hun aankomst in de Europese Unie tot achttien maanden lang in centra vastgehouden kunnen worden, totdat de screening naar veiligheidsrisico's is afgerond.

Tusk: asielzoekers tot 18 maanden vasthouden voor screening

© reuters

Dat zegt Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, in een interview met zes Europese kranten.

"Als je migranten en vluchtelingen wilt controleren, heb je meer tijd nodig dan die minuut waarop de digitale vingerafdruk genomen wordt", verklaarde de gewezen Poolse premier in een interview dat gepubliceerd wordt op de websites van The Guardian, Le Figaro, La Stampa, El Pais, La Gazeta Wyborcza en Süddeutsche Zeitung.

"Volgens het internationaal recht en de Europees wetgeving is een periode van 18 maanden voorzien voor de nodige screening. We kunnen en we moeten de migranten tegenhouden zolang die controles niet zijn afgerond", zegt Tusk. Hij pleit ervoor de kandidaat-vluchtelingen in een centrum vast te houden zolang de screening naar veiligheidsrisico's niet is afgerond.

'Merkels aanpak gevaarlijk'

"Vandaag is toegang krijgen tot Europa (...) te gemakkelijk", aldus nog Tusk, die het soepele opvangbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel als "gevaarlijk" omschreef. "'Sommige' Europese leiders zeggen dat deze migratiegolf te groot is om tegen te houden. Maar ik ben er absoluut van overtuigd dat we moeten stellen dat deze migratiegolf te groot is om hem niet tegen te houden."

"Dit is niet langer een kwestie van Europese solidariteit, het gaat om een capaciteitsprobleem in Europa. De Europeanen zouden minder terughoudend zijn als de buitengrenzen van de EU efficiënter gecontroleerd zouden worden", vervolgt Tusk.

Honderdduizenden kandidaat-vluchtelingen uit onder meer Syrië, Irak en Afghanistan zijn de voorbije maanden naar Europa gevlucht. Afgelopen weekend hebben de Europese leiders met Turkije, dat zelf 2,2 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt, nog een akkoord bereikt over een actieplan dat de vluchtelingenstromen naar Europa moet indammen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners