Turkse president Gül verwacht snel einde aan Twitter-blokkade van president Erdogan

23/03/14 om 14:06 - Bijgewerkt om 14:06

De Turkse president Abdullah Gül verwacht dat de blokkade van Twitter, door zijn premier en partijgenoot Recep Erdogan opgelegd, snel ten einde zal zijn.

Turkse president Gül verwacht snel einde aan Twitter-blokkade van president Erdogan

De Turkse president Abdullah Gül en zijn premier Tayyip Recep Erdogan - partijgenoten, maar niet steeds op dezelfde lijn. © REUTERS

De Turkse president Abdullah Gül verwacht dat de blokkering van Twitter, die op felle kritiek botst in binnen- en buitenland, snel ten einde zal zijn. 'Het is wettelijk niet mogelijk internet en dergelijke websites te blokkeren', verklaarde de president in Ankara, voor zijn vertrek naar de internationale nucleaire top in het Nederlandse Den Haag. 'Ik denk dat het probleem snel opgelost zal zijn.'

'Dit is een ongemakkelijke situatie voor een ontwikkeld en belangrijk land als Turkije, dat aan het onderhandelen is met de Europese Unie', aldus Gül. 'Daarom zal dit probleem snel overwonnen worden.' De administratie van de president is in contact met Twitter om een oplossing te vinden. De Turkse president gebruikt zelf regelmatig de microblogsite.

Vrijdag hekelde hij via die weg al de blokkering van de dienst. 'We kunnen de totale blokkering van de sociale netwerken niet goedkeuren (...) Ik hoop dat deze situatie niet lang duurt', tweette Gül.

Gül en Erdogan botsen opnieuw

De blokkering van Twitter in Turkije is een initiatief van premier Recep Tayyip Erdogan, enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen in het land. Aanleiding was de verspreiding van tweets met telefoonopnames die hem rechtstreeks in verband brengen met een corruptieschandaal. De gemeenteraadsverkiezingen kondigen zich aan als een referendum voor of tegen de Turkse premier.

Het is niet voor het eerst dat AKP-partijgenoten Gül en Erdogan tegenover elkaar staan. Ook de repressieve onderdrukking van het Taksim-protest door Erdogan kon niet op de goedkeuring van Gül rekenen.

Europa stelt vragen bij 'Turkse gehechtheid aan Europese waarden'

De blokkering van Twitter in Turkije door de regering-Erdogan lokte ook scherpe reacties uit bij de Europese instellingen. Volgens Europees commissaris voor Uitbreiding Stefan Füle 'zorgt dit voor vragen bij de Turkse zelfverklaarde gehechtheid aan Europees waarden en standaarden'.

Martin Schulz

Martin Schulz © Reuters

Martin Schulz, de socialistische voorzitter van het Europees Parlement, 'is het muilkorven van het internet, de sociale media en de vrije pers niet het juiste recept om Turkije dichter bij de EU te brengen'.

De demarche van Erdogan lijkt een nieuwe schaduw te werpen over de Turkse toetredingsgesprekken met de EU. 'De vrijheid van meningsuiting, een fundamenteel recht in elke democratische samenleving, houdt het recht in om informatie en ideeën te delen en te ontvangen zonder tussenkomst van een overheid', stelt Füle de zaken op scherp. 'Burgers moeten vrij kunnen communiceren en ook vrij kunnen kiezen hoe ze dat doen. De toegang tot het internet valt daar duidelijk onder.'

EP-voorzitter Schulz wijst erop dat Turkije als kandidaat-EU-land en als lid van de Raad van Europa geen uitzonderingen geniet en de vrijheid van meningsuiting moet respecteren. 'Het internet, de sociale media en de vrije pers muilkorven' brengt Ankara zeker niet dichter bij de EU en is evenmin de juiste tactiek om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te pakken, zegt Schulz. Donderdagnacht tweette commissaris Neelie Kroes al dat Erdogan zich aan censuur overgeeft.

Ook onze premier Elio Di Rupo (PS) gebruikte Twitter om zich tegen de censuur uit te spreken.

Tweets met voor Erdogan compromiterende telefoonopnames

De Turkse telecommunicatie-autoriteit blokkeerde de toegang tot Twitter donderdagavond op bevel van Justitie. Erdogan had er enkele uren daarvoor mee gedreigd het sociale netwerk te verbieden.

Turks protest tegen de Twitter-blokkade van premier Tayyip Recep Erdogan

Turks protest tegen de Twitter-blokkade van premier Tayyip Recep Erdogan © REUTERS

Aanleiding was de verspreiding van tweets met telefoonopnames die hem rechtstreeks in verband brengen met een corruptieschandaal. Erdogan dreigde er eerder deze maand in dat verband ook al mee om YouTube en Facebook te verbieden.

Blokkade maakt weinig indruk: Twitter-verkeer met derde toegenomen

In de eerste 36 uur na de blokkering van de microblogsite Twitter in Turkije werden toch miljoenen tweets verstuurd. Graffitiboodschappen op openbare plaatsen in Istanbul en enkele radiozenders leggen gebruikers uit hoe ze het door regeringsleider Erdogan uitgevaardigde verbod kunnen omzeilen. Versleutelingsprogramma's om identiteit en herkomst te maskeren, zijn vrij beschikbaar op internet.

De Turkse premier Tayyip Recep Erdogan legde een - fel gecontesteerde - ban op Twitter.

De Turkse premier Tayyip Recep Erdogan legde een - fel gecontesteerde - ban op Twitter. © Reuters

Datadiensten schatten dat er per minuut 17.000 twitter-berichten uit Turkije verschijnen. Het gebruik van Twitter zou sinds de blokkering, die in de nacht van donderdag op vrijdag van kracht werd, met een derde zijn toegenomen.

Onze partners