Tunesiërs vragen toeristen om hun land niet te mijden

© Belga Image

De toeristische sector van Tunesië benadrukt dat het land nog altijd veilig is voor toeristen, ondanks de bloedige aanslag op het Bardomuseum in de hoofdstad Tunis.

De Avenue Habib Bourguiba in Tunis
De Avenue Habib Bourguiba in Tunis© istock

Bij de aanslag op 18 maart vielen 22 doden, vooral buitenlandse toeristen. Meteen schreven buitenstaanders het land ten dode op. Zo kopte de Franse krant Libération: ‘Het einde van Tunesië, het einde van het toerisme’. Intussen is het Bardomuseum opnieuw open en gaat het leven door in het Noord-Afrikaanse land, maar voor duizenden Tunesiërs die in de toeristische sector werken, lijkt de toekomst een pak onzekerder.

Daling

Toerisme is goed voor 7 procent van het bbp van Tunesië, meldt Al-Jazeera. Al sinds de opstand die in 2011 dictator Zine El Abidine Ben Ali deed vallen, gaat het minder. In de eerste maanden na de revolutie zag de toerisme-industrie volgens cijfers van de Verenigde Naties de inkomsten met 30 procent zakken.

Vorig jaar ontving Tunesië volgens het ministerie van Toerisme zo’n zes miljoen mensen, terwijl er dat vóór de revolutie nog net geen zeven miljoen waren.

Geruststellen

Al-Jazeera peilde in Tunesië bij enkelen van hen naar hun verwachtingen. Aymen Gharbi (26), die wandelroutes in de oude stad van Tunis aanbiedt, vindt het belangrijk om toeristen gerust te stellen dat Tunesië nog steeds een veilig land is.

Tunesiërs vragen toeristen om hun land niet te mijden
© istock

‘Er zijn eerder al aanslagen geweest. Deze aanslag zal zeker de toeritische economie treffen, maar we moeten de boodschap verspreiden dat het leven in Tunesië zijn normale gang weer oppikt. De aanslag zet mij ertoe aan om nog meer te doen om de cultuur en het erfgoed van dit land te promoten. Onze manier van leven is niet veranderd’.

Amin Bouktila werkt voor het Riadh Palms Hotel in de bij Europese toeristen populaire badplaats Sousse. ‘We vrezen een daling van 30 procent tegenover onze verwachtingen dit jaar. En we zijn bezorgd over het beeld dat de aanval Tunesië in het buitenland geeft.’

Toch is hij hoopvol en strijdvaardig. ‘Tunesië zal altijd rechtop staan. We willen niet toestaan dat deze aanslag onze reputatie en onze economie schade toebrengt.’

Geen terrorismeland

We hebben geen olie of gas, dus we hebben toerisme nodig om te overleven

Saliha Chouchane

Tunesië is het enige lichtpuntje in de regio, het land waar de oorspronkelijke waarden van de Arabische Lente – vooruitgang, vrijheid en waardigheid – het meest standhouden. Maar het voert ook een zware strijd: het land zal al meer dan 3.000 jongeren vertrekken om de jihad te gaan uitvechten in Syrië.

‘We hebben geen olie of gas, dus we hebben toerisme nodig om te overleven. Wie probeert om dat te vernietigen, zal daar niet in slagen,’ zegt Saliha Chouchane, die een reisagentschap uitbaat in Port El Kantouai. ‘We moeten aan potentiële toeristen duidelijk maken dat ze hier veilig zijn omdat de mensen samen met de politie hen zullen beschermen. Tunesië is niet het land van terrorisme en we zullen de terroristen niet laten winnen’.

Geen angst

Natasha Winter, een Amerikaanse toeriste in Tunesië, vertelde aan Al-Jazeera: ‘Ik wilde het land al jaren bezoeken. Mijn reis afzeggen vanwege angst zou een overwinning voor de extremisten zijn. Natuurlijk zal ik waakzamer zijn, maar het is belangrijk om solidariteit met de Tunesiërs te tonen na al het werk dat ze doen om een stabiele democratie te vormen.’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content