Trump ontkent dat hij klimaatverandering 'hoax' noemde (maar liegt)

27/09/16 om 16:57 - Bijgewerkt om 16:57

Tijdens het veelbesproken presidentiële debat ontkende Donald Trump plots dat hij de klimaatverandering ooit een 'hoax' heeft genoemd. Maar het internet weet beter.

Trump ontkent dat hij klimaatverandering 'hoax' noemde (maar liegt)

Donald Trump © Belga Image

Toen ze het tijdens het debat over haar economische herstelplan had, uitte Hillary Clinton kritiek op haar tegenstander Trump omdat die de klimaatverandering eerder 'bedriegerij' had genoemd die door de Chinese overheid was bedacht. Verrassend genoeg antwoordde Trump meteen dat hij 'dat nooit gezegd heeft'.

Tweets

Maar dat was buiten het internet gerekend. Meteen werd een lijst van minstens elf tweets en andere uitspraken van de Republikeinse kandidaat van onder het stof gehaald om het tegendeel te bewijzen. Zo twitterde Trump in 2012 letterlijk dat 'het concept van global warming gecreëerd is door en voor de Chinezen om de Amerikaanse industrie minder competitief te maken'. Een jaar later volgt de tweet 'IJsstormen van Texas tot Tennessee - Ik ben in Los Angeles en het vriest hier. Global warming is een totale en erg dure hoax.'

Ook begin 2014, tijdens aanhoudende sneeuwstormen in de VS, stuurt Trump verschillende tweets de wereld in waarin hij de klimaatverandering letterlijk als een 'hoax' bestempelt om de belastingen te kunnen verhogen. 'Om het even welk weerfenomeen wordt gebruikt door de klimaatbedriegers om hogere belastingen te kunnen vragen om de planeet te redden', twitterde hij op 26 januari 2014.

Meer recent herhaalde Trump die uitspraken op de televisie. 'Ik denk dat het een grote oplichterij is voor een hoop mensen om een hoop geld te verdienen', zei hij in januari in een interview met Bill O'Reilly van de nieuwszender Fox. En in juli nog erkende in een ander interview met O'Reilly dat hij de klimaatverandering eerder een hoax had genoemd, en dat de mens niet aan de oorzaak van de klimaatverandering ligt. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners