Trump 'kiest tegenstander van Obamacare als minister van Volksgezondheid'

29/11/16 om 05:17 - Bijgewerkt om 05:18

Donald Trump heeft Tom Price uitgekozen om de nieuwe minister van Volksgezondheid te worden.

Trump 'kiest tegenstander van Obamacare als minister van Volksgezondheid'

Tom Price, voorzitter van de Budgetcommissie in het Huis van Afgevaardigden, en bekend tegenstander van Obamacare © REUTERS

Dat melden The New York Times, The Washington Post en de Los Angeles Times op basis van bronnen binnen het overgangsregime en binnen de Trumpcampagne. Volgens de Washington Post zal zijn aanduiding wellicht al dinsdag officieel bekendgemaakt worden.

Tom Price, lid van het Huis van Afgevaardigden, voorzitter van de budgetcommissie, en zelf arts, is een van de meest luidruchtige tegenstanders van Obamacare, het systeem van ziekteverzekering dat onder meer de bedoeling had om miljoenen onverzekerde Amerikanen een verzekering aan te bieden (20 miljoen mensen zijn nieuwverzekerd onder het systeem, volgens president Obama).

Anti-abortus

Price had volgens de kranten in vroege kritiek een aantal tekortkomingen van het systeem voorspeld, onder meer het feit dat de premies fors zouden stijgen (wat ze volgend jaar zullen doen, met gemiddeld 25 procent).

Hij heeft altijd een alternatief plan voorgesteld, dat meer op de vrije markt steunt, en dat voorzieningen treft om dokters te beschermen tegen 'frivole processen'.

Price, 62, verkozen in de staat Georgia, is fel tegen abortus gekant.

Zijn aanduiding wordt gezien als een signaal dat Donald Trump wel degelijk van plan is komaf te maken met Obamacare, en het systeem niet te hervormen.

(RR)

Onze partners