Trump: ‘Duizenden Amerikaanse moslims stonden te juichen tijdens 11 september’ – ontkenning alom

Donald Trump © REUTERS

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump viseert na de aanslagen in Parijs vooral moslims. Op een meeting verklaarde hij dat duizenden Amerikaanse moslims stonden te juichen toen terroristen in 2001 de twin towers in New York deden instorten. “Ik heb dat gezien”. Probleem is dat niemand anders het gezien heeft.

Trump deed zijn uitspraken tijdens een meeting in Birmingham, Alabama. ‘Ik keek toe toen het World Trade Center instortte. En ik keek naar Jersey City, New Jersey, waar duizenden en duizenden mensen juichten”. Jersey City, een stad met een aanzienlijke moslimpopulatie, wordt door de Hudsonrivier gescheiden van Manhattan, New York, waar de aanslag gebeurde.

De dag na de meeting werd Trump op ABC-news over zijn uitspraak geïnterviewd. Naar zijn gewoonte krabbelde hij niet terug. “Ik weet dat het niet politiek correct is om het te zeggen, maar het is gebeurd. Ik heb het gezien”. Hij had het op tv gezien, preciseerde hij later in het interview.

Zijn Republikeinse rivalen reageerden lauw. Zelfs Chris Christie, gouverneur van New Jersey, sprak Trump niet tegen. Maar hij kon het zich niet herinneren, zei hij ook. Ben Carson zei dat hij die uitzending waarop Trump alludeerde ook gezien had.

Het probleem was dat er alom ontkenning kwam, van de burgemeester van Jersey City, van fact-checkers die wanhopig naar de video van de tv-uitzending op zoek gingen, van de politie. De reactie van vele tv-makers was: dat zouden we ons herinneren, dat zou groot nieuws zijn geweest. Er waren wel aanhoudende, onbevestigde geruchten van gejuich geweest.

Uiteindelijk gaf Carson toe dat hij zich vergist had, en dat hij wellicht bekende beelden van juichende mensen in het Midden-Oosten had gezien, die hij ten onrechte had gekoppeld aan wat Trump had gezegd.

Medewerkers van Trump vonden een artikel in de Washington Post terug waarin sprake was “een aantal mensen” die werden opgepakt in Jersey City op basis van het vermoeden dat ze op hun dak een feest hielden terwijl ze naar de vernieling aan de overkant van de rivier keken. Trump noch de factcheckers hebben al achterhaald of uit dit incident arrestaties of veroordelingen volgden, voor hoeveel personen. Maar dat er “duizenden en duizenden” de aanslag gevierd hadden, is nog nergens opgedoken.

‘Hondsdolle’ moslims

De uitspraken rond de juichende moslims volgen op een week van harde retoriek bij Republikeinse presidentskandidaten rond moslims en Syrische asielzoekers.

Trump vroeg zich af of er geen register moest komen zodat moslims als dusdanig bekend zullen staan, en in de gaten gehouden kunnen worden. Wat, vonden critici, verdacht leek op wat nazi-Duitsland aan joden oplegde. Later preciseerde hij dat het alleen asielzoekers zou betreffen, maar nog later liet hij weer twijfel ontstaan of het niet voor alle moslims moest gelden.

Trump stelde ook de mogelijkheid van het sluiten van radicale moskeeën in het vooruitzicht.

Carson vergeleek Syrische vluchtelingen met dolle honden. Als je met hondsdolheid te maken krijgt, argumenteerde hij, neem je toch maatregelen en houd je je kinderen weg. “Dat betekent niet dat je alle honden haat”. Het is niet duidelijk of hij zich tijdens zijn uitspraak bewust was van het feit dat vele moslims een moeilijke verhouding hebben met honden.

Jeb Bush pleitte dan weer voor een religieus criterium voor asielzoekers, waarbij christenen de voorkeur zouden krijgen.

Partner Content