Tropische storm Isaac: Obama kondigt noodtoestand af

28/08/12 om 02:16 - Bijgewerkt om 02:16

Door de dreiging van tropische storm - en mogelijk orkaan - Isaac heeft de Amerikaanse president Barack Obama de noodtoestand afgekondidigd in de staat Louisiana.

Tropische storm Isaac: Obama kondigt noodtoestand af

© Reuters

Door de beslissing van Obama kunnen manschappen en materiaal van de federale overheid ingezet worden om de lokale autoriteiten te helpen. Dat gebeurt via het federale agentschap voor rampenbestrijding FEMA.

Verwacht wordt dat Isaac dinsdagavond of woensdag aan land zal komen en dan een orkaan van de categorie 1 of 2 zal zijn. Woensdag is de zevende verjaardag van de verwoestende doortocht van orkaan Katrina door New Orleans.

New Orleans in de vuurlijn

Het pad dat de Amerikaanse weerdiensten uitrekenden voor Isaac leidt recht naar New Olreans, hoewel het ook tweehonderd kilometer westwaarts kan zijn, tot in westelijk Louisiana, of oostwaarts, tot in het puntje van Florida.

In ieder geval worden in New Orleans de voorbereidinge getroffen om nog maar eens een orkaan uit te zitten. FEMA maakt zich sterk dat de dijken rondom de stad beter bestand zullen zijn tegen het noodweer dan in 2005.

Evacuaties
De gouverneurs van Louisiana, Mississippi, Alabama en Florida hadden eerder al de noodtoestand afgekondigd in hun staten. In laaggelegen gebieden in Louisiana en Alabama vonden al preventieve evacuaties plaats.

Tienduizenden leden van de National Guard zijn in staat van paraatheid gebracht.

Republikeinse conventie
De doortocht van Isaac noopte de organisatoren ertoe de start van de Republikeinse partijconventie in Tampa (Florida) met een dag uit te stellen. De conventie, waar de partij Mitt Romney formeel tot presidentskandidaat zal bombarderen, opende maandag met een eerbetoon aan de overleden astronaut Neil Armstrong en een korte video van Romney.

Zoals eerder besloten werd de partijbijeenkomst al na enkele minuten verdaagd tot dinsdag. Ondertussen werd duidelijk dat Tampa buiten schot zou blijven.

Twintig doden
Isaac eiste op op Haïti en de Dominicaanse Republiek minstens twintig mensenlevens.

Isaac trok zondag zonder veel gevolg over de zuidelijke tip van Florida trok en kwam toen in de Golf van Mexico terecht. Dat is steeds een gevaarlijke fase in de levenscyclus van een orkaan, omdat het warme water daar de storm fameus in kracht kan doen toenemen. (Belga/TV)

Onze partners