Troonsafstand Beatrix: Al tientallen Oranjefans ter plaatse

30/04/13 om 07:37 - Bijgewerkt om 07:37

Op stoeltjes en kleedjes brengen volledig in oranje uitgedoste fans de uren door vlakbij het Koninklijk Paleis. 'Ze zijn wakker!'

Troonsafstand Beatrix: Al tientallen Oranjefans ter plaatse

© AFP

Al tientallen mensen zitten dinsdagmorgen vroeg op de Dam in Amsterdam te wachten op de balkonscène om 10.30 uur. Op stoeltjes en kleedjes brengen de volledig in oranje uitgedoste fans de uren door, terwijl om hen heen de veegwagens nog snel de troep van de Koninginnenacht opvegen. Met een hogedrukspuit maken ze het plein tiptop voor de troonswisseling.

Het laatste uitgaanspubliek verlaat intussen de stad. Op het station in Amsterdam is het vooral gezellig door vertrekkende mensen. Er zijn geen grote problemen.

Als om 5.40 uur plots een lichtje gaat branden achter een van de ramen van het Koninklijk Paleis, stijgt een luid gejuich op vanaf de Dam. "Ze zijn wakker!", klinkt het.

Vijf vriendinnen uit Roelofarendsveen staan 'hun' koningslied al uit volle borst te zingen. Ze zijn volledig uitgedost met oranje pruiken, oranje koningsmantels en oranje lippenstift. Op hun borst zijn foto's geplakt van Máxima en Beatrix. "Dit maak je misschien maar een paar keer in je leven mee. Ik verwacht saamhorigheid en een feest", zegt Martine Bouma.

Even verderop staan Robbert en Ramon uit Amsterdam, eveneens volledig in oranje. Ze zijn goed voorbereid, ze hebben koffie, brood, een deken en zelfs toiletpapier mee. "Dit is een heel historisch moment, daar wilden we wel vroeg ons bed voor uit", zegt Ramon. (Belga/SD)

Onze partners