Trevor Noah: 'Is het echt zo erg dat jongeren politiegeweld filmen met hun smartphone?' (video)

04/11/15 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:34

In The Daily Show vroeg presentator Trevor Noah zich in een mooi opgebouwd betoog af of het nu eigenlijk een probleem is dat jongeren politiegeweld vastleggen met hun smartphones.

De inloopperiode van Trevor Noah is stilaan achter de rug, en beetje bij beetje krijgt ook de politiek actualiteit weer een plaats in The Daily Show.

In deze video gaat Noah in op 'The Ferguson Effect', een term die voor het eerst gebruikt werd door FBI-topman James Comey. Die gebruikte de uitdrukking om aan te geven dat er in sommige steden meer criminaliteit is omdat politieagenten niet langer durven in te grijpen uit schrik dat hun handelingen gefilmd zullen worden door omstaanders met een smartphone.

'Dat lijkt een groot probleem. Behalve als je je aan de feiten houdt', steekt Noah van wal. 'Maar de feiten lijken hier niet belangrijk, wel hoe de politie zich voelt.'

Waarop Noah de kijker in een goed uitgewerkte analogie uitnodigt om de rollen om te draaien en je in te beelden wat het voor een agent moet voelen om in de lens van een smartphone te kijken. (JH)

Bekijk hier de volledige video:

Onze partners