Topfunctie voor Karel De Gucht in Europese Commissie

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft vrijdag bevestigd dat Karel De Gucht Europees Commissaris voor Handel wordt.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft bevestigd dat Karel De Gucht Europees Commissaris van Handel wordt. Barroso heeft vrijdag de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie bekendgemaakt.

De Gucht krijgt daarmee één van de zwaarste en invloedrijkste posten in de nieuwe Europese Commissie. Hij volgt Catherine Ashton op, die vorige week op de informele EU-top in Brussel werd benoemd tot Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid.

De Gucht zal namens Europa de onderhandelingen voeren op internationale fora. Hij krijgt ook de verantwoordelijkheid over het antidumpingbeleid van de Europese Unie en neemt een deel van de portefeuille van Industrie over.

De Gucht moet samen met de andere Eurocommissarissen in spe in januari nog met goed gevolg hoorzittingen doorstaan in het Europees Parlement vooraleer hij effectief kan benoemd worden.

De hoorzittingen hebben plaats tussen 11 en 19 januari. Als er geen problemen opduiken, keurt het Europees halfrond de commissie op 26 januari goed.

De laatste Belg die Europees commissaris voor Handel was, was de Vlaamse liberaal Willy De Clercq, tussen 1985 et 1989. De Clercq was toen ook bevoegd voor externe betrekkingen.

Samenstelling Europese Commissie

Andere belangrijke bevoegdheden in de Europese Commissie, die voor vijf jaar wordt aangesteld, zijn onder meer weggelegd voor de Spaanse socialist Joaquín Almunia, die eurocommissaris voor Concurrentie wordt. Diens voorganger Neelie Kroes wordt bevoegd voor de uitbouw van de digitale informatiemaatschappij.

De portefeuille van Interne Markt gaat naar de Franse conservatief Michel Barnier. Economische en Monetaire Zaken gaat naar de Finse liberaal Olli Rehn. De Duitse conservatief Günther Oettinger wordt eurocommissaris voor Energie. De Italiaan Antonio Tajani krijgt Industrie.

De Oost-Europese commissarissen krijgen onder meer Landbouw, Milieu en Uitbreiding in handen.

De Deense liberale Connie Hedegaard wordt eurocommissaris voor Klimaat. De Zweedse liberale Cecilia Malmström krijgt Binnenlandse Zaken.

De nieuwe Europese Commissie telt 27 leden, inclusief Barroso. Van de 26 commissarissen zijn er dertien nieuwkomers. De commissie telt negen vrouwen en zeven ondervoorzitters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content