Tientallen Syrische kinderen sterven door 'vergiftigde' vaccins

17/09/14 om 11:03 - Bijgewerkt om 11:17

Minstens 36 Syrische kinderen zijn met ondragelijke pijn om het leven gekomen nadat ze werden ingeënt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar vaccinatieprogramma onmiddellijk stopgezet.

Tientallen Syrische kinderen sterven door 'vergiftigde' vaccins

Vaccinatie Syrisch kind © Reuters

In het door rebellen gecontroleerde noorden van Syrië ontvingen tientallen kinderen de afgelopen dagen een inenting tegen de mazelen. Deze vaccins waren afkomstig van het door de VN-gesteunde gezondheidsprogramma (WHO). Maar voor minstens 36 kinderen was het vaccin fataal. Nadat ze ingeënt werden, kregen ze vreselijk veel pijn en overleden ze. Nog eens 50 kinderen zijn naar het ziekenhuis overgebracht met vergiftigingsverschijnselen. Dat schrijft The Telegraph.

"Na de inenting was een duidelijke vertraging van het hartritme waarneembaar", vertelt de Syrische dokter Mohammed Mowas. "Daarna kregen de kinderen een blauwe kleur en vertoonden ze allerlei vergiftingsverschijnselen."

Sabotage

Onmiddellijk ontstonden er complotverhalen. "De vaccins zijn opzettelijk vergiftigd" en "hier is duidelijk sabotage in het spel", klonk het. Op sociale media circuleerden foto's van zieke en stervende kinderen, waarbij regeringsopposanten suggereren dat de vaccins besmet waren met cyanide. "Regeringstroepen zijn doelbewust tewerk gegaan om de positie van de oppositie in het noorden van Syrië te ondermijnen", aldus sommige oppositieleden.

Medische experten hebben nog niet kunnen vaststellen wat er is misgelopen. De kinderrechtenorganisatie Save The Children liet weten erg aangedaan te zijn en stimuleert een onderzoek. "Het is duidelijk dat zo'n voorval dramatisch is en daarom moeten we er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen." De lokale overheid heeft intussen een onderzoek geopend.

Polio

Hoewel tienduizenden andere kinderen zonder problemen zijn ingeënt, is dit voorval erg nefast voor de reputatie van hulpverleners in Syrië. In het rebellengebied bestond sowieso al een acuut tekort aan vaccins voor mazelen en polio.

In oktober 2013 werd voor het eerst in veertien jaar opnieuw polio vastgesteld in Syrië. Het poliovirus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen via water of voedsel dat besmet is door menselijke uitwerpselen. Het treft vooral kinderen en kan verlamming veroorzaken.

Lees meer over:

Onze partners