Tienduizenden betogen in Moskou tegen 'de Russische bezetting van de Krim'

15/03/14 om 15:04 - Bijgewerkt om 16:46

In de Russische hoofdstad Moskou zijn naar schatting 50.000 mensen op straat gekomen om te betogen tegen 'de bezetting van de Krim' in Oekraïne. Elders in de stad betuigden circa 15.000 mensen hun steun aan het beleid van president Vladimir Poetin.

Tienduizenden betogen in Moskou tegen 'de Russische bezetting van de Krim'

Massabetoging in Moskou © AFP

Dat meldt persagentschap AFP. De betoging tegen het Kremlin is een initiatief van verschillende oppositiepartijen.

De betogers droegen zowel Russische als Oekraïense vlaggen en riepen slogans als 'handen af van Oekraïne' en 'de bezetting van de Krim is de schande van Rusland.'

Referendum

De betogingen in Rusland komen er aan de vooravond van het referendum op het Oekraïense schiereiland Krim over annexatie bij Rusland. Een meerderheid aan 'ja'-stemmen staat zo goed als vast, maar het is onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn.

Moskou heeft al gezegd het resultaat te zullen respecteren, terwijl Kiev, de Europese Unie en de Verenigde Staten het referendum als onwettig beschouwen.

Veto

Rusland heeft vanmiddag dan ook zijn veto gesteld tegen een door de Verenigde Staten ingediende resolutie bij de VN-Veiligheidsraad. In de resolutie worden alle staten opgeroepen het referendum over de onafhankelijkheid van de Krim niet te erkennen.

China onthield zich bij de stemming. Aangezien Rusland permanent lid is van de V-Raad werd de resolutie verworpen.

Mensenrechten

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) noemt het referendum een schending van de mensenrechten, vanwege de druk die wordt uitgeoefend op de inwoners en de aanvallen tegen activisten en journalisten. Paramilitaire eenheden en zelfverklaarde verdedigingstroepen zouden tegenstanders van het referendum en reporters aanvallen en ontvoeren, aldus HRW.

De ngo roept de autoriteiten van de Krim dan ook op 'de toestand van wetteloosheid' te beëindigen, de mannen in uniform, die volgens HRW volledig vrijspel krijgen, te ontwapenen en de verantwoordelijken voor de misdaden te straffen.

Lees meer over:

Onze partners