Tien gevolgen van de ‘shutdown’

© Reuters

Wie binnenkort op reis naar de Verenigde Staten gaat, zal ongetwijfeld met een van deze gevolgen van de ‘government shutdown’ worden geconfronteerd.

Totdat de Amerikaanse politici een compromis hebben bereikt over de begroting, worden alle niet-essentiële diensten van de overheid stilgelegd. Amerikaanse media schatten dat daardoor naar schatting 80.000 ambtenaren met verlof worden gestuurd. De maatregel heeft geen gevolgen voor de pensioenen en uitkering. Ook onder meer militairen, cipiers en de luchtverkeersleiding blijven op post. Veel andere diensten van de overheid worden niet als onmisbaar beschouwd.

  1. De 410 nationale parken gaan dicht. In parken als Yellowstone en Yosemite worden geen nieuwe bezoekers meer toegelaten. De aanwezige kampeerders hebben er nog twee dagen om te vertrekken.
  2. De federale musea sluiten de deuren. Zo worden volgens het dagblad The New York Times de meeste van de 6.400 werknemers van de 19 Smithsonian-musea met verlof gestuurd. Ook het Vrijheidsbeeld in New York, Independence Hall in Philadelphia en de dierentuin van Washington zijn gesloten voor het publiek.
  3. Bij de ruimteorganisatie NASA wordt volgens de krant USA Today het merendeel van de 18.000 werknemers naar huis gestuurd. Operaties in het Internationaal Ruimtestation gaan wel door als gepland.
  4. Veel projecten van het departement voor Huisvesting en Stedenbouw vallen stil. Daardoor zullen volgens de krant The Washington Post veel overheidsleningen wellicht te laat worden uitbetaald.
  5. De belastingcontroles vallen stil. Zo’n 90 procent van de 94.000 werknemers op de Amerikaanse belastingdiensten worden volgens de omroep ABC daardoor gedwongen om het werk te staken.
  6. De overheid neemt geen nieuwe visumaanvragen meer in behandeling.
  7. De omroep CNN zegt dat er geen nieuwe patiënten meer worden geaccepteerd voor klinisch onderzoek in de nationale gezondheidsinstituten. Centra voor ziektecontrole werken op een laag pitje, wat ernstige consequenties kan hebben bij de uitbraak van epidemieën.
  8. Federale rechtbanken blijven nog minstens tien werkdagen open. Daarna zullen volgens The Washington Post enkel nog dringende zaken worden behandeld. Federale juryprocessen gaan wel nog door.
  9. Bedrijven die naar de beurs willen, kunnen daarvoor geen goedkeuring krijgen.
  10. De meeste van de 17.000 werknemers van het agentschap voor Milieubescherming worden volgens The Washington Post tijdelijk werkloos. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content