Thailand keurt nieuwe grondwet goed en zet junta steviger in het zadel

Yingluck Shinawatra © AFP

De Thailanders hebben zondag een nieuwe, omstreden, grondwet goedgekeurd. Zo houdt de regerende junta de controle over de politiek, ook na de verkiezingen. De laatste democratisch verkozen premier Shinawatra betreurt ‘dat het land een stap achteruit gaat.’

Volgens de nieuwe grondwet zal de Senaat niet meer verkozen maar benoemd worden. Ook na de verkiezingen wordt het parlement afhankelijk van een hogerhuis dat door de generaals gecontroleerd wordt. Na de telling van 90 procent van de stembiljetten bleek ongeveer 62 procent van de kiezers zich voor de nieuwe grondwet uit te spreken. De kiescommissie meldt dat ongeveer 55 procent van de stemgerechtigden, ofwel 27,6 miljoen kiezers, de weg naar het stemhokje vonden.

Op de nieuwe wet komt heel wat kritiek, ook internationaal. De junta onder leiding van generaal Prayut Chan-O-Cha die sinds de staatsgreep van 2014 aan de macht is, had elk debat verhinderd door de militanten van de nee-stem op te pakken of tot de orde te roepen. Ook het gebrek aan debat over een wet die celstraffen van tien jaar voorziet voor critici, werd op de korrel genomen.

De oppositionele Roodhemden reageerden scherp. ‘De uitslag is het gevolg van ‘druk’ die voor de stembusgang werd uitgeoefend, ‘zoals onder elke dictatuur”, benadrukte Roodhemdenleider Nattawut Saikua. ‘Dit referendum betekent dat de democratie wat meer tijd nodig zal hebben om terug te keren’, voegde hij er gelaten aan toe. De ja-stemmers van hun kant zeiden zondag in de stembureaus dat de grondwet de politieke toestand kan deblokkeren en naar parlementsverkiezingen in 2017 kan leiden. Het land zoekt naar politieke en economische stabiliteit na twee militaire coups in tien jaar en heel wat dodelijke straatprotesten. Maar voordat er verkiezingen komen, zal de junta het politieke stelsel zodanig wijzigen dat ex-premier Thaksin Shinawatra en zijn zus Yingluck, wier regering met de staatsgreep van 2014 aan de kant werd gezet, niet meer aan de macht kunnen komen.

Shinawatra zelf, de laatste democratisch verkozen premier van Thailand, is ‘bedroefd dat ons land een stap achteruit gaat, richting een niet-democratische grondwet’. Daarnaast geeft ze aan dat ze ‘de beslissing van het volk aanvaardt’. Ze reageert daarmee op het referendum van zondag, waarbij een omstreden grondwet van de regerende junta werd goedgekeurd. Shinawatra geeft wel aan dat ze ‘de beslissing van het volk aanvaardt’. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content