Texaan schiet bedreigde zwarte neushoorn neer voor 350.000 dollar

21/05/15 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:54

Corey Knowlton, een miljonair uit Texas, schoot in Namibië een neushoorn neer (met een cameraploeg van CNN in zijn kielzog) om naar eigen zeggen 'de bedreigde diersoort te helpen beschermen'.

Zwarte neushoorn en haar kalfje in een Australische zoo.

Zwarte neushoorn en haar kalfje in een Australische zoo. © EPA

Het recht om het dier te doden won de 36-jarige Knowlton tijdens een veiling, wat hem bedreigingen van natuurbeschermers opleverde. De Amerikaan nam de CNN-ploeg mee omdat hij wilde tonen waarom de jacht gerechtvaardigd is. Aan de journalist vertelde hij dat het 'extreem belangrijk' is dat mensen weten dat het op de juiste manier gebeurt en op de 'meest wetenschappelijk manier die mogelijk is'.

Delen

Vanaf dag 1 voelde ik dat het heilzaam was voor de neushoorn en ik zal me zo voelen tot op de dag dat ik sterf.

Corey Knowlton

Aan het einde van de CNN-reportage is te zien hoe Knowlton het dier met een krachtig jachtgeweer neerschiet nadat hij drie dagen door de wildernis trok met regeringsfunctionarissen. Die moesten de garantie bieden dat hij het juiste dier zou doden. Nadat het dier op de grond ligt, zegt Knowlton tegen de journalist dat hij 'nogal emotioneel' is, maar achter zijn keuze blijft staan. 'Vanaf dag 1 voelde ik dat het heilzaam was voor de neushoorn en ik zal me zo voelen tot op de dag dat ik sterf.'

Sinds 2012 verkoopt Namibië jaarlijks vijf vergunningen om een neushoorn te mogen doden. Het geld zou essentieel zijn om natuurbehoudsprojecten en bescherming tegen stropers te financieren. Dat belooft de Dallas Safari Club alvast, die instond voor de organisatie. Knowlton, wiens vader eigenaar is van het energiebedrijf Basa, won de veiling in januari 2014.

Texas wil Zuid-Afrikaanse neushoorns asiel verlenen

Opmerkelijk genoeg raakte een week eerder bekend dat een organisatie uit Texas graag de witte neushoorn wil beschermen door hem asiel te verlenen. De Amerikaanse Exotic Wildlife Association - een vereniging van fokkers en wildparkbeheerders - wil duizend exemplaren naar Texaanse ranches brengen vanuit Zuid-Afrika. 'Bij de verhuizing blijven de neushoorns, en hun nageslacht, gedeeltelijk in eigendom van Zuid-Afrikaanse boeren', zei Allan Warren van de organisatie.

'Het gaat vooral om de jongen van de moeders die zijn geslacht door stropen', aldus Warren. Op een andere manier het stropen stoppen is heel moeilijk. 'De hoorn van de neushoorn is 90.000 dollar per kilo waard. Elke hoorn weegt zo'n 4 kilo, dus het is meer waard dan goud.'

Het Texaanse plan heeft wel wat voeten in de aarde. Er is heel wat nodig: niet alleen toestemming van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, maar ook interesse onder ranchers om de neushoorns te ontvangen. En bovendien geld, veel geld. Om één neushoorn van Zuid-Afrika naar Texas te verhuizen, moet zeker 50.000 dollar neergeteld gaan worden.

Witte neushoorn

Witte neushoorn © Xinhua

Eén dode neushoorn om de elf uur

Dierenbeschermers luiden al langer de noodklok over de toekomst van Afrikaans wild. Vooral dieren als de witte neushoorn en de olifant zijn zeer geliefd onder stropers, vanwege de slagtanden en hoorns die voor veel geld op de zwarte markt verkocht kunnen worden. Diefstal, moord en ook verwonding komen vaker voor dan ooit.

Op conferentie in Botswana over de illegale handel in groot wild bleek dat er elke elf uur een neushoorn wordt gedood. Daarnaast zijn er in tien jaar tijd duizend rangers in wildparken vermoord. De zwarte markt voor ivoor heeft een omvang van 19 miljard dollar. De meeste slagtanden en hoorns eindigen in Azië, maar ook de VS, Groot-Brittannië, België en Nederland behoren tot de bestemmingen.

In Botswana wordt zeer streng opgetreden tegen stropen. Jagers mogen zelfs gedood worden door rangers. Dit is controversieel, maar volgens sommigen de enige manier om het stropen te stoppen. Zuid-Afrika heeft dit jaar ingestemd met de overplaatsing van zo'n honderd zwarte en witte neushoorns uit dichte populaties naar Botswana, waar ze in het wild worden vrijgelaten.

(IPS/NC)

Onze partners