Terreurverdachte Brussel werd deels gefinancierd met Britse huursubsidie

07/12/16 om 04:31 - Bijgewerkt om 05:05

Mohammed Abrini, 'de man met de hoed', die kort na de aanslagen in Brussel werd gearresteerd, ging in juli vorig jaar 3.000 pond ophalen in Birmingham. Dat werd duidelijk tijdens een rechtszaak in Londen waar een Belgische inwoner van Birmingham schuldig is bevonden aan financiering van terroristische activiteiten.

Terreurverdachte Brussel werd deels gefinancierd met Britse huursubsidie

Politievoertuigen in Anderlecht na de arrestatie van Mohammed Abrini © REUTERS

De 26-jarige Zakaria Boufassil gaf in juli vorig jaar 3.000 pond (3.540 euro) Mohammed Abrini, de zogenaamde 'man met de hoed'. De overhandiging vond plaats in een park in Birmingham. Het bedrag was volgens de Britse krant The Guardian, die over het proces berichtte, afkomstig van een bankrekening van Anouar Haddouchi, een andere Belg die in Birmingham woonde. Op de rekening stond in totaal 5.413 pond aan ten onrechte betaalde huursubsidie.

Volgens de Nederlandse Volkskrant hadden Haddouchi en zijn vrouw Julie Maes het land reeds verlaten om zich in Syrië aan te sluiten bij Islamitische Staat, maar de gemeente Birmingham bleef tussen 21 december 2014 en 1 november 2015 gewoon geld overmaken.

Abrini, die op camerabeelden tijdensen na de aanslag in Zaventem was te zien met een hoed, werd later opgepakt. Hij wordt beschuldigd van terroristische activiteit in België en verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van november vorig jaar.

Mohammed Abrini

Mohammed Abrini © Belga

Tijdens het proces in Londen maakte de rechtbank gebruik van een transcript van een ondervraging van Abrini, waarin die stelde dat hij "als een gunst" voor Abdelhamid Abaaoud naar Groot-Brittannië was afgereisd om het geld op te pikken. Abaaoud wordt beschouwd als een van de hoofdrolspelers van de Parijse aanslagen.

Old Trafford

Abrini bleef van 9 tot 16 juli in het Verenigd Koninkrijk, en maakte van zijn reis gebruik om potentiële doelwitten te fotograferen. Op zijn telefoon werden beelden teruggevonden van Old Trafford, het legendarische voetbalstadion in Manchester, naast foto's van winkelcentra en casino's in zowel Manchester als Birmingham.

De speurders konden de ontmoeting tussen Boufassil en Abrini op 11 juli plaatsen, tussen 15u29 en 15u34. Op dat moment waren hun telefoons op dezelfde plek in het park.

Boufassil gaf de overhandiging van geld toe, maar hij beweerde tijdens zijn proces dat Abrini misbruik gemaakt het van zijn "naïviteit" en dat hij geen idee had van terroristische bedoelingen.

Miljoen pond

Naast Boufassil stond ook Mohammed Ali Ahmed terecht, die beschouwd werd als diens hulpje.

De twee werden schuldig bevonden. Hun strafmaat wordt op 12 december bepaald.

De gemeente Birmingham belooft volgens de Volkskrant beter toe te zullen zien op de verstrekking van bijstand. Anti-terreurdeskundige Anthony Glees acht in de krant de kans groot dat honderden IS-terroristen gebruik maken van uitkeringen. De eerder dit jaar veroordeelde terreurimam Anjem Choudary heeft zijn volgelingen ooit opgeroepen om zoveel mogelijk bijstand en uitkeringen te claimen om de strijd te financieren. Deze vader van vier kinderen - een werkloze jurist - gaf volgens de Volkskrant 'het goede voorbeeld' door een half miljoen pond aan belastinggeld te incasseren.

(RR)

Onze partners