Syrisch vliegtuig tot landen gedwongen in Turkije

10/10/12 om 21:02 - Bijgewerkt om 21:02

Vliegtuigen van de Turkse luchtmacht hebben een Syrisch passagiersvliegtuig tot landen gedwongen in Ankara. De Turken zeggen dat ze een 'verdachte lading' in beslag genomen hebben.

Syrisch vliegtuig tot landen gedwongen in Turkije

© Reuters

F-16 jagers intercepteerden een uit Moskou komende Airbus A320 en begeleidden het toestel naar de luchthaven Esenboga. In andere berichten is sprake van F-4 gevechtsvliegtuigen in plaats van F-16.

Er waren 35 passagiers in de Airbus. Ankara verdenkt het vliegtuig ervan zware wapens naar Damascus te vervoeren. Rusland is de belangrijkste wapenleverancier van het Syrische regime, terwijl Turkije momenteel een groot deel van de Syrische oppositie herbergt.

Illegale cargo
Aan boord van het vliegtuig werd een 'verdachte lading' aangetroffen. Die werd in beslag genomen.

"Er was een illegale lading aan boord van het vliegtuig. Dat had gesignaleerd moeten worden, conform de reglementering van de civiele luchtvaart", zei Ahmet Davutoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

Volgens diverse Turkse media zou het kunnen gaan om raketonderdelen of communicatiemateriaal bestemd voor het regime van de Syrische president Bachar al-Assad.

Uitleg

Rusland heeft Turkije ondertussen om uitleg verzocht, omdat zich onder de passagiers van het toestel zeventien Russen bevonden, waronder kinderen. Dat heeft een bron bij het Russische ministerie van Buitenlandse gezegd aan het persbureau Interfax.

Moskou heeft aan Ankara om uitleg gevraagd over het incident. De Turken stellen dat zij volgens de internationale wetten het recht hebben om civiele toestellen te onderzoeken als er verdenking is dat zij militair materiaal vervoeren.

De Turkse staatstelevisie kondigde aan dat Ankara Syrische civiele vliegtuigen uit het Turkse luchtruim heeft verbannen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners