Syrië niet meer welkom in Arabische Liga

12/11/11 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:42

Zolang Syrië geen einde maakt aan het geweld in het land, is het niet meer welkom in de Arabische Liga.

Syrië niet meer welkom in Arabische Liga

© Reuters

De Arabische Liga schort het lidmaatschap van Syrië op en vraagt de terugtrekking van de Arabische diplomaten uit het land. Dat heeft de Qatarese premier en minister van Buitenlandse Zaken Hamad ben Jassem al-Thani na afloop van een bijzondere ministerraad van de Liga in Kaïro meegedeeld.

Syrische verantwoordelijken mogen geen vergaderingen van de Arabische Liga en aanverwante agentschappen meer bijwonen zolang Damascus blijft talmen met de uitvoering van een plan om een einde te maken aan het geweld in het land. Syrië beloofde tien dagen geleden een plan van de Arabische Liga uit te voeren om de politieke crisis te bezweren. Het plan omvatte de vrijlating van gevangenen, de terugtrekking van de veiligheidstroepen en gesprekken met de oppositie, maar is tot dusver dode letter gebleven.

Ook de voorbije dagen vielen tientallen doden bij manifestaties tegen het regime van president Bashar al-Assad. De Arabische Liga lanceert ook een oproep aan de lidstaten om hun ambassadeurs terug te trekken uit Damascus. Daarnaast nodigt de organisatie alle fracties van de Syrische oppositie naar Kaïro uit om er te komen praten over een plan voor "de komende transitie in Syrië". Tenslotte roept de Liga ook op tot "politieke en economische sancties tegen Syrië". Woord, wederwoord

Volgens de Syrische ambassadeur Youssef Ahmad is de opschorting van het Syrische lidmaatschap van de Arabische Liga "illegaal en in strijd met het verdrag" van de pan-Arabische organisatie. Deze beslissing "maakt een einde aan de gemeenschappelijke Arabische actie en bewijst dat het bestuur van de Liga een programma volgt dat gedicteerd wordt door de Amerikanen en de westerse landen", zo verklaarde Ahmad.

Volgens de ambassadeur probeert de Arabische Liga "een buitenlandse interventie in Syrië uit te lokken, zoals in Libië". Ahmad verzekerde dat Damascus alle punten uit het tien dagen oude vredesplan van de Liga aan het uitvoeren is. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners