Syrië: achterneef van president Assad gearresteerd op beschuldiging van moord

11/08/15 om 00:40 - Bijgewerkt om 00:40

Suleiman al-Assad, een achterneef van de Syrische president Bashar al-Assad, is gearresteerd. Hij zou een hogere officier hebben neergeschoten in een geval van verkeersagressie. Na de moord was er in een machtsbastion van de president protest van buurtbewoners.

Syrië: achterneef van president Assad gearresteerd op beschuldiging van moord

Suleiman al-Assad, op een Facebookfoto © /

De arrestatie wordt gemeld door het officieel persagentschap Sana.

"Suleiman Hilal al-Assad is gearresteerd en aan de bevoegde autoriteiten overgedragen".

Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten werd de achterneef van de president gearresteerd terwijl hij onderweg was van Latakia naar Qardaha.

De achterneef wordt ervan beschuldigd luchtmachtkolonel Hassan al-Sheikh doodgeschoten te hebben. De feiten dateren van afgelopen donderdag. Het zou gaan om een geval van verkeersagressie. Volgens The Guardian, die de broer van het slachtoffer citeert, knalde de achterneef de kolonel neer nadat die hem niet had laten voorgaan in een file.

Machtsbasis

De moord zou hebben plaatsgevonden in Latakia, waar de bevolking overwegend Alawitisch is (zoals de president). De Alawieten vormen de machtsbasis van de president.

Het incident zorgde voor spanningen binnen die machtsbasis. Zaterdag manifesteerden 1.000 personen in Latakia om gerechtigheid te eisen. Volgens de krant al-Watan zou de president aan de weduwe van het slachtoffer beloofd hebben dat de dader, "wie het ook is", zijn straf niet zou ontlopen.

Er kwam een officiële delegatie naar Latakia om de rouwbetuigingen aan de familie van het slachtoffer over te brengen.

De vader van Suleiman, Hilal al-Assad, een echte neef van de president, leidde de troepen in Latakia. Hij sneuvelde in 2014 bij gevechten.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners