Strijd tegen IS: door VS gesteunde SDF claimen overwinning in Raqqa

Een strijder wappert de SDF-vlag in Raqqa © Belga

Raqqa staat bekend als de belangrijkste Syrische stad in het zelfverklaarde kalifaat.

De door de VS gesteunde Syrische Democratische Krachten (SDF) melden dat ze erin geslaagd zijn om de stad Raqqa, de voormalige hoofdstad van IS in Syrië, ‘volledig’ onder controle te krijgen. ‘De militaire operaties zijn afgelopen. De stad is volledig onder controle’, zegt Talal Sello, de woordvoerder van SDF, een alliantie van Koerdische peshmerga en Arabische milities.

De stad wordt momenteel nog uitgekamd door SDF. Er wordt gezocht naar mogelijk achtergebleven IS-strijders die zich in de stad verschanst hebben.

Geëvacueerd

De strijd om Raqqa was zijn laatste fase ingegaan bij een aanval op het gemeentelijk stadion in het centrum van de stad. Dat was de laatste plaats die nog onder de controle viel van IS.

In de aanloop naar het slotoffensief werd de burgerbevolking de voorbije dagen al uit Raqqa geëvacueerd. Ook Syrische IS-strijders konden de stad verlaten, waardoor er enkel nog buitenlandse jihadisten overgebleven zouden zijn.

SDF-vlaggen in Raqqa
SDF-vlaggen in Raqqa© Belga

De anti-IS-alliantie probeert al sinds juni om Raqqa te bevrijden. De stad was in juni 2014 in handen gekomen van IS.

Samen met Mosoel in Irak, was Raqqa de belangrijkste stad in het zelfuitgeroepen kalifaat van IS. De SDF kregen bij de strijd om Raqqa steun van de internationale coalitie vanuit de lucht en van speciale eenheden op de grond. Bij de bombardementen op de stad zijn wellicht honderden burgers om het leven gekomen.

‘Nog 275 Belgische strijders in Syrië en Irak’

Momenteel bevinden zich zowat 275 strijders van Belgische origine in conflictzones in Syrië en Irak. Dat blijkt uit cijfers die het kabinet van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan de krant La Dernière Heure bezorgd heeft.

Het gaat om 220 mannen en 55 vrouwen. De cijfers komen uit de databank met informatie over ‘Foreign Terrorist Fighters’ die beheerd wordt door het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse.

Vandaag is geen enkele IS-sympathisant onderweg naar Syrië of Irak. Wel hebben 85 personen, onder wie 22 vrouwen, een poging ondernomen om te vertrekken, maar deden ze dat uiteindelijk niet – al dan niet uit eigen beweging. ‘Er zijn ook ernstige aanwijzingen dat 117 andere personen die in België leven de intentie hebben naar een jihadistische conflictzone te vertrekken’, luidt het op het kabinet-Jambon.

Volgens de gegevens in de databank zouden er zich in ons land 123 teruggekeerde IS-strijders bevinden, onder wie 98 mannen en 25 vrouwen.

Partner Content