Stormloop op nieuwe Charlie Hebdo in Frankrijk: 'Nooit gezien sinds 9/11'

14/01/15 om 07:52 - Bijgewerkt om 09:34

Het eerste nummer van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo na de aanslag van een week geleden was in veel Franse krantenwinkels in een mum van tijd uitverkocht.

Stormloop op nieuwe Charlie Hebdo in Frankrijk: 'Nooit gezien sinds 9/11'

Krantenkiosk aan de Place de la République in Parijs © Camille Neveux/Twitter

Om aan de vraag te voldoen is de oplage met twee miljoen exemplaren verhoogd, van drie naar vijf miljoen. Ter vergelijking: voor de aanslag werden elke week zo'n 60.000 exemplaren van het blad verkocht.

Op de cover van het nieuwe nummer staat opnieuw een cartoon van de profeet Mohammed, die een traan wegpinkt en een bordje met daarop 'Je suis Charlie' toont. Het gaat om het eerste nummer na de bloedige aanslag van een week geleden, waarbij acht journalisten en nog vier andere mensen om het leven kwamen. De aanslag was wellicht een wraakactie voor de Mohammedcartoons die Charlie Hebdo eerder had gepubliceerd.

In ons land ligt het weekblad pas donderdag in de winkelrekken.

Stormloop

Verschillende foto's van mensen op Twitter tonen overvolle krantenwinkels en lange wachtrijen. In een kioski in Nantes was omstreeks 5.20u al geen exemplaar meer beschikbaar, meldt Radio 1.

Aan de Gare du Nord in Parijs waren volgens een journalist van Europe 1 maar liefst 1.000 exemplaren in amper 10 minuten uitverkocht. 'Nooit gezien sinds 9/11', tweette hij.

Woekerprijzen op eBay

Op de veilingsite eBay is omstreeks 08.30 uur al 560 dollar geboden voor een nummer, zo stelde Belga vast. In dit geval betrof het een vijfde bod op het item.

Lees meer over:

Onze partners