Steeds meer doden door koude in Oost-Europa

01/02/12 om 15:26 - Bijgewerkt om 15:26

De extreme koude in Europa kost aan steeds meer mensen het leven.

Steeds meer doden door koude in Oost-Europa

© Reuters

De situatie is vooral dramatisch in Oekraïne, waar opnieuw 13 mensen doodvroren bij temperaturen van -30 graden. In het land bezweken al minstens 43 mensen aan de diepvriestemperaturen.

De autoriteiten in Kiev lieten weten dat honderden mensen door de kou in ziekenhuizen terechtkwamen. Alleen al sinds dinsdag hebben 7.500 mensen zich in warme openbare plaatsen met gratis eten en drinken laten verzorgen.

Baby sterft van de kou in Roemenië

In Roemenië vielen in 24 uur tijd zes doden, onder wie een baby in het oosten van het land. Daardoor loopt het dodental op tot 14 slachtoffers, aldus het ministerie voor Gezondheid in Boekarest.

Ook in Polen laat de koude zich gevoelen. Daar kwamen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zeven mensen om het leven, onder wie twee vissers die ondanks de vriestemperaturen toch naar de oever van het Sniardwy-meer trokken.

Overdag duikt het Poolse kwik naar bibbertemperaturen van -20 graden, waardoor zich nog amper mensen in de straten van Warschau wagen. Op de Poolse televisie is te zien hoe bejaarde mensen in volle winterkledij in hun oude woningen zitten.

Problemen bij voorbereidingen EK

De koudegolf kan ook problemen meebrengen voor de voorbereidingen van het Europese kampioenschap voetbal. In Warschau wordt bijvoorbeeld met grote spoed gewerkt aan de nieuwe metro en het regionale treinstation. Door de bouwwerken zijn water- en verwarmingsleidingen echter blootgesteld aan de koude, waardoor ze kunnen barsten.

In het Tsjechische Karvina vroor een dakloze dood in een weide, nadat hij een noodonderkomen verlaten had. Ook in de hoofdstad Praag viel een dodelijk slachtoffer.

De Siberische temperaturen kostten voorts ook aan tien Bulgaren het leven. In het centrum van Bulgarije werd woensdag een temperatuur van -31,4 graden gemeten. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners